OM wil tot 7 jaar cel voor internetdealers
UTRECHT (ANP). Een 47-jarige man uit Woerden en een 22-jarige Duitser met sleutelrollen achter de zwarte onlinemarktplaatsen Black Market Reloaded en Utopia, moeten celstraffen van 7 en 5 jaar krijgen. Dat eiste het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag voor de rechtbank in Utrecht.
Via die websites, waar kopers en verkopers bijna anoniem kunnen blijven, verhandelden zij wapens en drugs, zo vindt de aanklager bewezen. Ook waren zij volgens het OM beheerders en was de Duitser deels eigenaar. Door middel van infiltranten die zich tussen februari 2013 en februari 2014 als kopers voordeden, werd de rol van de mannen duidelijk. Tot verbazing van het onderzoeksteam deed de man uit Woerden ook nog een aanbetaling van 500 euro voor een huurmoord aan een infiltrant.
Hij had zijn klantenbestand gekocht van een Almeerder die naar Thailand was verhuisd. Hij had er wel „10.000 euro voor over om die naar de andere wereld te krijgen”.
Ook twee programmeurs van 30 jaar uit Enschede en Utrecht hoorden straffen eisen. Zij waren de vermeende bouwers van in elk geval de site Utopia. Tegen hen eiste het OM respectievelijk 3 jaar waarvan 1,5 voorwaardelijk en 240 uur werkstraf met 1 jaar cel voorwaardelijk. Hun 32-jarige kameraad uit Enschede hielp bij de leveringen van wapens en drugs voor de man uit Woerden. Tegen hem eiste het OM 30 maanden celstraf.
De man uit Woerden werd 4 oktober 2013 op de A12 opgepakt toen hij met een lading drugs onderweg was naar de Duitser. Tot zijn arrestatie had hij geïnfiltreerde kopers allerlei drugs verkocht en verteld dat hij met vier anderen beheerder was voor de Nederlandse marktplaats binnen Black Market Reloaded. De site werd ontmanteld na de arrestatie van de Woerdenaar, waarna de programmeurs bitcoins ter waarde van 12.500 euro van de Duitser kregen om Utopia te bouwen. Dat louche handelaars op een nieuwe anonieme marktplaats zaten te wachten, bleek meteen toen de eerste week al 2700 drugstransacties en een wapentransactie via de site verliepen.
Op de site kon alleen betaald worden met bitcoins, die werden geparkeerd in de site, en na inhouding van een courtage werden doorbetaald als er geleverd was.
De rechtbank in Utrecht doet uitspraak op 9 oktober.