Driestar educatief steunt buitenlandse studenten met Piet Kuijt Fonds
GOUDA. Driestar educatief in Gouda start ter gelegenheid van zijn 70-jarig bestaan het Piet Kuijt Fonds. Het fonds, vernoemd naar de oprichter van de hogeschool, wil christelijke studenten in andere landen financieel steunen.
Tijdens de jubileumbijeenkomst vrijdagavond in de Goudse Sint-Jan werd het eerste bedrag, 2500 euro, uitgereikt aan de Nepalese studente Pushpa Sunawar. Zij volgt deze maand een ”international class” op de Driestar.
Het thema van het Driestarjubileum is ”Danken en delen”. In het kader daarvan wil de hogeschool meebetalen aan de opleiding van christelijke leraren in andere landen, zodat zij op hun beurt in hun eigen land kunnen bijdragen aan goed christelijk onderwijs.
Driestar educatief heeft als startkapitaal 10.000 euro in het Piet Kuijt Fonds gestort. De hogeschool doet een beroep op scholen, bedrijven en instellingen in de achterban om een donatie te geven. „We zullen ook zelf gericht sponsors benaderen met de vraag of ze een student in een ander land willen steunen”, aldus drs. Robert Zoutendijk, lid van het college van bestuur van de Driestar.
Het fonds, dat internationaal ”The Piet Kuijt Scholarship Fund” heet, wil door middel van de naam Piet Kuijt eren. Hij startte in 1944 in het Zeeuwse Krabbendijke een christelijke kweekschool, die uitgroeide tot hogeschool en kennisinstituut Driestar educatief in Gouda. „Vanaf het begin van de Driestar heeft Piet Kuijt oog gehad voor het grote belang van christelijk onderwijs, ook over de grenzen van Nederland”, aldus Zoutendijk.
Zegen
Drs. Rens Rottier, voorzitter van het college van bestuur, mediteerde vrijdagavond in de Sint-Jan over Psalm 67. „Deze psalm zet in met de zegenbede van Aäron. Zonder die zegen kunnen we niet en konden we niet. We willen met deze psalm samen belijden dat het niet om ons was, maar dat er vrucht was op ons werk door Hem en vanwege Zijn zegen.”
Psalm 67 richt het oog op het grote perspectief van Gods Koninkrijk, stelde Rottier. „Geef dat de volken U eren. Alle volken en heel de aarde. Dat is breed, missionair en wereldwijd. Iets daarvan zagen we op de pinksterdag. Dat waren nog maar de eerstelingen van de oogst. Nog veel meer, groter en heerlijker gaat het worden.”
Dat wereldwijde perspectief is volgens Rottier gaan groeien op de Driestar. „Steeds meer zijn we gaan beseffen dat de wereld groter is dan Gouda en dan de christelijke, reformatorische scholen in Nederland waarvoor we opleiden.”
In de benedictijnse kloostertraditie wordt elke dag begonnen met Psalm 67, aldus de Driestarbestuurder. „Wat zou er gebeuren als wij die gewoonte overnemen? Dan gaan we met een ander perspectief de dag en ons werk in. Dan wordt de verwachting van de realisatie van deze psalm elke dag gevoed. En ondertussen mogen we rustig ons werk doen. Wachtend op Zijn zegen, goed doende aan allen, maar het meest aan de huisgenoten van het geloof.”
Driestar educatief steunt op dit moment onderwijsprojecten in Oekraïne, Afrika en China. In Afrika gebeurt dat in samenwerking met Woord en Daad, in China met de Bonisa Zending. Ds. Vinogradsky uit het Oekraïense Zhitomir en schoolleider Chris uit China waren vrijdagavond in de Sint-Jan aanwezig. Een vertegenwoordigster uit het Afrikaanse Sierra Leone kon niet komen vanwege de ebola-epidemie.
Koor
De jubileumbijeenkomst in de Sint-Jan –met zo’n 300 aanwezigen– werd muzikaal opgeluisterd door een koor van (oud-)studenten en docenten onder leiding van muziekdocent Ton van Driel. Zijn oud-collega Kees Kramp verzorgde een fluitsolo.
Driestar educatief presenteert op 28 november het boek ”Wees een gids!”. Het beschrijft de geschiedenis van de hogeschool vanaf 1975 tot nu. Eerder verscheen het boek ”Wordt een heer!”. Dat gaat over de periode vanaf de oprichting van de Driestar in 1944 tot 1975.