Commotie over plan Enschede om huis en pensioen op te eten
ENSCHEDE. Het college van B en W in Enschede heeft vorige week een plan gelanceerd waarin staat dat bijstandsgerechtigden eerst hun huis en hun pensioen moeten ‘opeten’ voordat zij in aanmerking komen voor het ontvangen van een uitkering. Het voorstel veroorzaakt veel commotie.
Economiewethouder Welman (CDA) stelt dat Enschede gedwongen wordt om dergelijke maatregelen te nemen. Volgens de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de stad te veel bijstandsgerechtigden en moet de gemeente meer doen om hen aan het werk te krijgen. Gebeurt dit niet, dan loopt Enschede 22 miljoen euro rijksoverheidsgeld mis.
Het voorstel schrijft voor dat Enschedese bijstandsgerechtigden eerst hun pensioen ‘opeten’ en de overwaarde van hun huis vanaf 60.000 euro opsouperen voordat ze een uitkering krijgen.
In de Twentse stad is 18,5 procent van de beroepsbevolking werkloos. Landelijk is dat 8 procent. Enschede betaalt zo’n 100 miljoen euro aan bijstandsuitkeringen. De rijksbijdrage wordt door bezuinigingen verlaagd tot minder dan 90 miljoen euro.
Welman sluit een faillissement van Enschede niet uit. De gemeente kan het gat van 10 miljoen euro niet dichten. „Er is onvoldoende industrie, veel zzp’ers hebben het moeilijk, en een plan voor een vliegveld gaat niet door. Wij staan met de rug tegen de muur”, zei hij woensdagmorgen in de Volkskrant.
Het voorstel stuit echter op veel weerstand. De Enschedese oppositie is woedend, evenals de vakbonden. Het CNV noemt de voorgestelde maatregelen principieel onjuist en de FNV vindt het plan schandalig.
De Tweede Kamerfractie van de PvdA heeft inmiddels vragen gesteld. Volgens RTV Oost schoten Kamerleden van die partij „van woede overeind” toen ze hoorden van het plan. Het voorstel strijdt met het beleid van staatssecretaris Klijnsma, die eerder dit jaar juist besloot het pensioen voor zzp’ers niet aan te tasten.
Vanmorgen berichtte de krant Tubantia dat Enschede niet eens bij het pensioengeld van driekwart van de doelgroep kan, omdat die bij reguliere pensioenfondsen inleggen. Ingewijden schatten daarom in dat het Enschedese voorstel het in de raad niet redt.
Technisch is het plan echter wel haalbaar. Hoogleraar pensioenrecht Lutjes stelt in de Volkskrant dat het bij vrijwel alle pensioenen mogelijk is om ze eerder te laten uitbetalen.
Eerder baarde de gemeente Enschede opzien met het plan om niet alleen jongere, maar ook oudere uitkeringsgerechtigden eerst vier weken te laten zoeken naar werk voordat ze een bijstandsuitkering ontvangen.
Deze maatregel zorgde voor Kamervragen van de SP, maar haalde het wel. Een op de tien aanvragers van een bijstandsuitkering zette in het eerste kwartaal de aanvraag niet door. Daarmee bespaarde Enschede 4 ton.