Binnenland

Ziekenhuizen Flevoland opnieuw voor de rechter

Vakbond Abvakabo FNV daagt het bestuur van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord voor de rechter.

Regioredactie
13 January 2004 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 00:52

De vakbond vraagt in een kort geding om medezeggenschap in het ziekenhuisbeleid nu de ondernemingsraad (OR) zijn taken met onmiddellijke ingang heeft neergelegd.

Dat maakte regiobestuurder W. van der Hoorn maandag bekend. Vrijdag werd bekend dat de OR door een vertrouwensbreuk uit elkaar is gegaan. De leden van de raad wensen daarover verder geen uitspraken te doen.

De IJsselmeerziekenhuizen maakten de afgelopen jaren een bestuurlijke crisis door. De directie kon het met de medici van de locatie Emmeloord niet eens worden over de toekomstplannen.

Het Dr. J. H. Jansenziekenhuis in Emmeloord fuseerde op 1 januari 1990 met het Zuiderzeeziekenhuis van Lelystad. Samen gingen ze verder als IJsselmeerziekenhuizen, met 413 bedden en zo’n 1000 medewerkers. Later raakten de ziekenhuizen in grote financiële problemen.

De directie besloot enkele afdelingen in Emmeloord te sluiten. Dat riep veel weerstand op onder het personeel en onder de bevolking van de Noordoostpolder en Urk. Zij willen dat Emmeloord een volwaardig basisziekenhuis behoudt.

Uiteindelijk werd het plan van aanpak van interim-bestuurder J. W. Brinkman toch aangenomen, waardoor enkele afdelingen vanuit Emmeloord naar Lelystad verhuizen en er in Emmeloord ook geen spoedeisende hulp meer beschikbaar zou zijn. De Tweede Kamer was bijna unaniem voorstander van het beschikbaar stellen van extra geld voor het Jansenziekenhuis in Emmeloord, zodat daar vier basisspecialismen en acute noodhulp beschikbaar zouden blijven.

De rechtbank in Zwolle bepaalde in juli vorig jaar dat de 24-uursopenstelling van de acute opvang in Emmeloord moest worden gehandhaafd, evenals twee postoperatieve nazorgbedden. De sluiting van de kinderafdeling werd wel toegestaan. In september bleek buiten kantooruren toch geen spoedeisende hulp meer beschikbaar.

De verhuizing van afdelingen moet volgens de vakbond worden gestopt totdat er weer een OR is. Er zijn nieuwe verkiezingen op 5 februari. „Met het verdwijnen van de OR is de medezeggenschap van het personeel weggevallen. De uitvoering van het plan van aanpak moet dan ook worden opgeschort”, vindt Van der Hoorn.

Ondertussen is in Zeeland de bestuurscrisis binnen de Oosterscheldeziekenhuizen verder verscherpt. Na het managementteam, de ondernemingsraad en de patiëntenraad hebben ook verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis zich achter directeur S. Schuitevoerder geschaard. Door middel van plakkaten op de ramen en bij de entree hebben zij zich gedistantieerd van het besluit van de raad van toezicht en advies om Schuitevoerder te ontslaan.

Schuitevoerder is het enige nog overgebleven lid van de raad van bestuur. Door hem te ontslaan komt de weg vrij voor een interim-bestuur. Het personeel vreest dat dan zal worden overgegaan tot reorganisatie. De ondernemingsraad vindt een reorganisatie onbegrijpelijk, gezien de gezonde financiële positie en bedrijfsvoering van het ziekenhuis.

SGP-kamerlid Van der Vlies heeft de minister van Volksgezondheid maandag vragen gesteld over de crisis in Goes. Van der Vlies vraagt de minister te bemiddelen, zodat het conflict snel wordt opgelost en de zorg er niet negatief door wordt beïnvloed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer