Zorg voor veel mensen volgend jaar weer duurder
DEN HAAG. De zorg wordt voor veel mensen volgend jaar weer duurder. De veranderingen in vijf vragen op een rij.
Waar gaat de premie naartoe?
Dit jaar bedraagt de zorgpremie voor de basisverzekering gemiddeld 92 euro per maand. Dat is geen record. In 2012 en 2013 lagen de meeste premies boven de 100 euro. Dat komt doordat het nieuwe medicijnbeleid een financieel succes is. Artsen en apothekers mogen alleen nog de goedkoopste geneesmiddelen verstrekken. Duurdere merkgeneesmiddelen moeten patiënten (deels) zelf betalen. Door de reserves die de zorgverzekeraars hierdoor konden opbouwen, hoeven ze hun premies voor volgend jaar waarschijnlijk niet te verhogen. Maar juich niet te vroeg. Het is nog onduidelijk of bepaalde onderdelen van de langdurige zorg uit de zorgpremie moeten worden betaald. In dat geval ontstaat er weer een nieuwe situatie.
Wat verandert er met de zorgtoeslag?
De zorgtoeslag wordt lager en langzaam maar zeker komen er minder mensen voor in aanmerking. In 2013 was er zorgtoeslag voor mensen met een inkomen tot 31.000 euro voor alleenstaanden. Dit jaar ligt die grens al bij 28.482 euro. Voor partners daalde die grens van 42.500 euro naar 37.145 euro. De maximumzorgtoeslag voor gehuwden is 1655 euro, 190 euro minder dan in 2013. In totaal hebben er 5 miljoen mensen in Nederland recht op zorgtoeslag, die ook volgend jaar verder wordt verlaagd, zo heeft het kabinet onlangs besloten. Met hoeveel wordt pas met Prinsjesdag bekend.
Sinds twee jaar telt ook het vermogen mee voor het krijgen van de zorgtoeslag. Alleenstaanden met een vermogen van 102.499 euro hebben geen recht op zorgtoeslag. Voor partners geldt er een maximum van 123.638 euro.
Wat gebeurt er met het eigen risico?
De eerste 360 euro van de zorgkosten moeten patiënten zelf betalen. Dit eigen risico is de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2011 bedroeg het nog 170 euro. De verwachting is dat het eigen risico volgend jaar verder stijgt tot 375 euro per persoon. Ongeveer 65 procent van de mensen maakt het eigen risico op. Voor veel ouderen is het eigen risico een aanzienlijke kostenpost, die volgend jaar tot 750 euro per paar kan oplopen.
Hoeveel mensen maken eigen risico zeker op?
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben meer dan 5 miljoen mensen in Nederland een chronische ziekte. Dat betekent niet dat al deze mensen buitenspel staan. De meesten leven en werken gewoon, maar hebben wel dagelijks of wekelijks medicijnen nodig om te kunnen functioneren. Zeker de helft van deze patiënten weet op 1 januari van het nieuwe jaar al dat ze het eigen risico kwijt zullen zijn. Medicijnen vallen altijd onder het eigen risico, ook als ze door de huisarts worden voorgeschreven.
Voor deze mensen waren er toch compensatieregelingen?
Voor chronisch zieken of mensen met een handicap had de overheid een reeks compensatieregelingen ingesteld. Er was een Compensatie Eigen Risico (CER) van 99 euro per jaar, terwijl de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten WTCG, ter compensatie van extra medische kosten, bedragen tussen de 154 tot de 514 euro uitkeerde. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) kon uit medicijngebruik en andere medische gegevens van de zorgverzekering afleiden of mensen recht hadden op die steun en betaalde vervolgens uit. Dat gebeurde dit jaar nog. Maar met de verschuiving van de langdurige zorg naar de gemeenten is ook door deze regelingen een streep gehaald. Het geld van de compensatieregelingen gaat naar de gemeenten, maar die zullen er hun (thuis)-zorg van betalen. Het financieel compenseren van het eigen risico zal er niet meer bij zijn.