Binnenland

Rechtbank doet uitspraak in moordzaak Wiels

RIJSWIJK (ANP). De rechtbank in Willemstad, Curaçao, doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de veronderstelde moordenaars van de Curaçaose politicus Helmin Wiels. Twee weken geleden eiste justitie op het eiland straffen tot levenslang.

27 August 2014 15:29Gewijzigd op 15 November 2020 12:34

De 54-jarige Helmin Wiels werd op zondag 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand van de wijk Marie Pampoen. Volgens ooggetuigen reden drie mannen in een auto het strand op; twee van hen stapten uit en vuurden vijf of zes kogels op Wiels af. De moord leidde, ook in Nederland, tot een golf van verontwaardiging en geschokte reacties.

Wiels was de leider van de grootste politieke partij op Curaçao, Pueblo Soberano (Soeverein Volk). Hij stond bekend als strijder voor onafhankelijkheid van het eiland en maakte een vuist tegen corruptie. Wiels gold ook als controversieel en had veel tegenstanders. Hij werd beveiligd maar was op het moment van de moord in zijn eentje op pad.

De politie nam aanvankelijk twee broers als verdachte op de korrel, maar zij bleken niets met de zaak te maken te hebben en gaan vrijuit. Het tweetal had een dreigvideo op YouTube gezet.

In de maanden daarna kwamen andere verdachten in handen van de politie. Een aantal van hen kwam na verloop van tijd vrij. Allen komen van Curaçao, het merendeel uit de wijk Koraal Specht in Willemstad.

In juni 2013 werd in Zoetermeer de 26-jarige Luigi Florentina opgepakt. De politie verdenkt hem van de moord op Raul Martinez, die de vluchtauto van de moordenaars van Wiels zou hebben gehuurd en bestuurd. Florentina pleegde in september zelfmoord in zijn cel. De hoofdcommissaris van de Curaçaose politie werd naar aanleiding hiervan op non-actief gesteld. Minister van Justitie Nelson Navarro bood zijn ontslag aan, maar mocht van het parlement aanblijven.

Hoofdverdachte Elvis ‘Monster’ Kuwas werd tijdelijk naar Nederland overgebracht, omdat zijn veiligheid in de gevangenis op Curaçao niet kon worden gegarandeerd. Naast Kuwas bleven ook Dangelo Damascus, Burney Fonseca en Carlos Pieter achter slot en grendel tot aan het proces in augustus 2014. Tegen Kuwas eiste het Openbaar Ministerie levenslang. Hij wordt ook verdacht van twee andere moorden, die gepleegd zouden zijn in het kader van een bendeoorlog. De verdachten hebben ontkend.

De zaak tegen Fonseca is op 8 augustus opgeschort; de verdachte is voorlopig vrijgelaten. Fonseca zou de schakel zijn geweest tussen uitvoerders en opdrachtgevers. Oud-minister van Financiën George Jamaloodin en zijn halfbroer Robbie dos Santos, een gokbaas, zaten enige tijd vast op verdenking van het verstrekken van de opdracht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer