Christenen geven Rotterdamse wijk Feijenoord vrijwillig een cadeau (fotoserie)
ROTTERDAM. „Meneer, weet u ook waar de activiteiten zijn?” Beleefd vraagt een getint meisje naar de sportdag in het buurtcentrum De Proeftuin, hartje Rotterdam-Feijenoord, in Zuid. De sportdag is een van de vrijwilligersprojecten van KerKado. Met dit initiatief willen de samenwerkende kerken en christelijke organisaties de Maasstad een cadeau aanbieden, juist in deze laatste twee zomervakantieweken.
In de sporthal van De Proeftuin zijn er inderdaad sportactiviteiten voor basisschoolkinderen. Een paar meisjes met hoofddoekje om springen touwtje. Twee beginnen er aan een skippybalrace waarbij ze met een stok ringen van de grond moeten ophalen.
Goal!
In het midden zijn acht jongens verwikkeld in een heftig zaalvoetbalduel. Een jongeman, gestoken in het vrijwilligers-T-shirt van ChristenUnieblauw, doet serieus mee maar laat volop kansen aan de tegenpartij, vier kleintjes. Goal! Een teammaat scoort, de groepen wisselen van doel.
De twintigjarige Thijs Boer uit Rotterdam is net aan een hockeywedstrijdje begonnen met twee andere vrijwilligers en drie kinderen. Gedreven hanteert hij de stick, overspelend naar zijn jongere teamgenoten.
Thijs Boer is maandag gevraagd door iemand van de hockeyclub Feijenoord, waar hij ook stadsjochies traint. „Ik vind het gaaf daar en ook aan deze kinderen op Zuid training te geven. Het geeft nog meer voldoening dan bij een andere club waar ik clinics geef aan kinderen van blanke ouders met veel geld. Die hebben alles voor elkaar. Deze kinderen leren zo een sport, leren bewegen en dat hebben ze nodig.”
Vakantiebijbelweek
Boer is een van de tientallen vrijwilligers die het initiatief heeft verzameld om bewoners van de wijk Feijenoord een paar fijne weken te geven. Elke doordeweekse dag is er wel wat te doen voor kinderen. Behalve een sportdag staan er een vossenjacht, een dagje uit naar de Rotterdamse speeltuin Plaswijckpark, voorlezen, een huttendorp bouwen en een vakantiebijbelweek op het programma. Voor jongeren is er volgende week rugby en hockey, en een voetbal- en basketbaltoernooi, maar ook een training om jezelf kracht te geven, zogeheten empowerment.
Senioren worden niet vergeten. Bewoners van zorgcentrum De Steenplaat in de Persoonshaven kunnen vier wandelingen maken door hun woonwijk, geleid door een enthousiaste verteller. Ook is er een vaartocht. Helaas gaat deze dinsdagmiddag de wandeling niet door, meldt projectleider Setkin Sies (41). „De activiteitenbegeleidster van het zorgcentrum zag het niet zitten vanwege de kans op buien.”
Jammer voor Krijn (68) en Ellen (66) van den Berg en Alie van der Dussen (62) uit Capelle aan den IJssel en Maaike Kamp (45) uit Rotterdam. De vier gaven zich zondag in hun kerk, de pinkstergemeente Kom en Zie, op om vrijwilliger te zijn. Sies kon er zes afbellen, deze vier kon hij niet bereiken. Ze lijden er niet onder, monter zitten ze aan een kopje koffie.
Het echtpaar Van den Berg en Alie van der Dussen zijn ook op andere fronten actief als vrijwilliger. Krijn helpt elke donderdag met het inpakken van 3000 pakketten van de Rotterdamse voedselbank, zijn echtgenote coördineert dit werk, evenals de diaconale hulpprojecten van haar gemeente, en Alie staat in een winkel met tweedehands kleding. „We vinden het belangrijk ons geloof op een praktische manier gestalte te geven”, zo verwoordt Ellen van den Berg hun motivatie.
Dat is precies wat het initiatief beoogt. Projectleider Sies, op kousenvoeten in de gymzaal: „Kerken moeten zich heroriënteren op hun positie in deze maatschappij, waaruit de overheid zich terugtrekt. Ik kom nog altijd kerken tegen die het hebben verleerd om contact te hebben met andere mensen dan hun gemeenteleden. Toch is het goed als regionale kerken een lokale focus krijgen.”
Aandacht voor de wijk dus. Juist kerken en hun leden hebben daar bij uitstek de opdracht toe, stelt Sies. „Het zit in het DNA van kerken om een diaconale rol te vervullen. Zij brengen het heil van Christus. Zij vertellen over Zijn liefde, maar moeten die liefde aan de mensen ook bréngen.”
Het stuit Sies, tevens fractieleider van de ChristenUnie-SGP in de Rotterdamse gemeenteraad, tegen de borst dat in de Rotterdamse politiek soms wordt gesproken over Feijenoord als achterstands- of probleemwijk. „Veertig procent van de bevolking hier lééft onder de armoedegrens en 25 tot 30 procent ís werkloos. Maar ik ben heel enthousiast over wat hier gebeurt. Een sportschoolhouder neemt al jarenlang jongeren op sleeptouw om hen van min tien naar plus vijf te brengen. Zodat ze niet vervallen in de criminaliteit die ze om zich heen zien. Ik noem Joany Muskiet, wiens zoon in de wijk is vermoord. Zij traint groepen jongeren in het optreden met muziek. In De Proeftuin zijn 69 zelforganisaties actief.”
Sies wijst naar drie vaders van Marokkaanse afkomst die vanaf de bank de prestaties van hun kinderen volgen: Mochtar Ezzaki (42), Abdi Abdullah (54) en Saïd Charraoui (55). Alle drie proberen ze als vrijwilliger contact op te bouwen met jongeren van 13 tot 16 jaar, om te voorkomen dat ze afglijden. Ezzaki: „Tijdens de afgelopen ramadan hebben we vijftig, zestig jongeren in De Proeftuin na zonsondergang opgevangen, zodat ze geen verkeerde dingen gingen doen. Dat is goed gelukt.”
Missionair doel
Evelien van Geel (60) uit Rotterdam-West heeft ook een missionair doel met haar vrijwilligerswerk. „Ik wil de kinderen tijdens een workshop opwekkingsliederen aanleren. Die gaan we dan tijdens de afsluitende dienst op 31 augustus zingen.”