Binnenland

Kunst toont band tussen Dordrecht en Zeeland

DORDRECHT. De provincie Zeeland en Dordrecht zijn nauw met elkaar verbonden. Dat stellen de mensen achter de expositie ”Zeeland-Dordrecht uit de kunst”, die afwisselend in Grijpskerke en in de Zuid-Hollandse stad te zien zal zijn.

Regioredactie
14 August 2014 18:13Gewijzigd op 15 November 2020 12:22
De herinneringspaal aan de Oude Veerweg in Dordrecht symboliseert de eerste mijlpaal van de inpoldering van het Dordtse Zeeland, zegt Aimée Bongers van hoveniersbedrijf De Biesbosch.  beeld Hans Berrevoets
De herinneringspaal aan de Oude Veerweg in Dordrecht symboliseert de eerste mijlpaal van de inpoldering van het Dordtse Zeeland, zegt Aimée Bongers van hoveniersbedrijf De Biesbosch.  beeld Hans Berrevoets

Het werk van tien kunstenaars uit Dordrecht wordt vanaf 8 november geëxposeerd in boerderijgalerie De Osseberg in Grijpskerke op het eiland Walcheren. April volgend jaar verhuizen de kunstwerken naar hoveniersbedrijf De Biesbosch in Dordrecht, aan Zuidbuitenpoldersekade op de oude grens van land en water op het eiland van Dordt.

Het programma op twee locaties is opgezet om oude geschiedenis nieuw leven in te blazen met kunst als rode draad.

De kunstwerken zijn bij De Biesbosch vanaf 11 april 2015 te bewonderen.

Vertrekpunt

De initiatiefnemers zien de „manifestatie”, die draait om kunst en historie, als een vertrekpunt. Ze willen oude geschiedenis nieuw leven inblazen. Aanjager is Hans Berrevoets, voorzitter van het Dordtse Platform Stedelijke Herdenking. „In het voorjaar van 2015 gaat de Hof van Dordrecht weer open als nieuwe verbeeldingsplek van belangrijke vaderlandse historie. Naast de eerder genoemde exposities hopen we ook in de hof aandacht te besteden aan de oudste banden tussen Zeeland en Dordrecht.

Nadat op 19 juli 1572 twaalf Hollandse steden in het Hof –op de eerste vrije statenvergadering– kozen voor de strijd voor vrijheid onder leiding van prins Willem van Oranje sloot Zeeland in 1575 zich via de Unie van Dordrecht bij die strijd aan. Holland en Zeeland erkenden ook samen in juli 1575 Willem van Oranje als enige stadhouder.”

Ander licht

Galeriehoudster Addy Nieuwenhuize–Harting van De Ossenberg zegt dat Zeeland en Dordrecht nauw met elkaar verwant zijn. „Er valt door de komende expositie een ander licht op die band, nu Dordtenaren hun creaties tonen. Wie weet, is een expositie van Zeeuwse kunstenaars op twee locaties het vervolg. Ik hoop ook dat andere organisaties op hun eigen manier in zullen haken op het thema Zeeland–Dordrecht.”

Aan Nieuwenhuize zal het niet liggen. Zij biedt in De Osseberg naar haar exposities nevenprogramma’s aan als concerten, lezingen, workshops en literaire evenementen.

Polderlandschap

Aimée Bongers van De Biesbosch is de coördinator van de manifestatie die in april in Dordrecht wordt geopend. Onderdeel van dit hoveniersbedrijf is de Beeldhouwshop, die stenen en gereedschappen om te kunnen beeldhouwen aan de man brengt en cursussen organiseert. De komende expositie onderstreept de connectie met kunst.

Bongers: „We hebben alle Dordtenaren die in Zeeland actief zijn, uitgenodigd om ook bij ons aan de Zuidbuitenpoldersekade te exposeren. We zien ”Zeeland-Dordrecht uit de Kunst” als een mooi begin om nog meer manifestaties op te zetten in het mooie polderlandschap van het eiland van Dordrecht. De Biesbosch staat wellicht zelfs model als het Dordtse Zeeland. De herinneringspaal aan de Oude Veerweg, die op 26 juli 1928 werd onthuld, symboliseert dat.”

Zeeuwse identiteit

Berrevoets ziet ”Zeeland-Dordrecht uit de kunst” ook als een belangrijk initiatief om de Zeeuwse identiteit te versterken. „Het is veelbetekenend dat zowel Omroep Zeeland als de PZC hiervoor onlangs samen pleitten in een brief aan de provincie Zeeland.”

Er ligt volgens Berrevoets in het verleden –gezien de historische banden in het Deltagebied tussen Zeeland en Dordrecht– een grote kans om in de toekomst samen die eigenheid te versterken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer