Binnenland

Den Haag onderzoekt vergoeding kampers

De gemeente Den Haag onderzoekt waarom ambtenaren in strijd met de afspraken ruim 1 miljoen euro schadevergoeding aan bewoners van een woonwagenkamp hebben betaald voor hun gedwongen verhuizing naar een ander kamp.

ANP
9 January 2004 09:46Gewijzigd op 14 November 2020 00:52

Er zou sprake van intimidatie kunnen zijn, maar ook andere redenen voor de „procedurefout” zijn mogelijk, zei een woordvoerster van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) donderdag.

De afspraak was om pas tot reparatie van de tijdens de verhuizing beschadigde woonwagens over te gaan nadat de schade was geïnventariseerd en nadat was vastgesteld wie daarvoor verantwoordelijk is en of ook anderen aansprakelijk kunnen worden gesteld. Maar om „nog niet opgehelderde redenen” zijn eerder dan afgesproken schadereparaties aan dertien wagens uitgevoerd, schrijft verantwoordelijk wethouder A. Hilhorst in een brief.

DSO en een ander gemeentelijk bureau hebben de kosten daarvan (1.079.611 euro) eind november betaald. De directeur die zich met het woonwagendossier bezighoudt, zit sinds enkele weken thuis. Hij is volgens de woordvoerster oververmoeid. Dat komt volgens haar deels door het „lastige” dossier. Twee ingehuurde medewerkers die ook betrokken waren bij de woonwagenkampen, namen vorig jaar ontslag als gevolg van „langdurige intimidatie en bedreiging.”

De gemeente verplaatste het woonwagenkamp aan de Leyweg in december 2002 onder dwang. Den Haag wil de verhuiskosten van ruim 3,3 miljoen euro verhalen op de bewoners. Inmiddels is een korting van 15 procent op dat bedrag gegeven. Maar de woonwagenbewoners hebben aangekondigd dat zij de rekening niet zullen betalen. De kwestie is nog inzet van een juridische procedure.

De gedwongen verhuizing destijds was volgens de gemeente nodig, omdat door allerlei illegale bouwsels op het kamp een onveilige en „niet te tolereren situatie” was ontstaan. Het nieuwe kamp aan de Jan Hanlostraat telt 35 standplaatsen. Maar slechts ongeveer 20 procent van de bewoners blijkt volgens Hilhorst de huur te betalen.

Ook zijn er weer illegale bouwsels op het kamp neergezet. De gemeente zal op 16 januari ter plaatse een schouw houden. Dat gaat volgens Hilhorst voortaan elk jaar in de woonwagencentra in de stad gebeuren om te kijken of er illegaal wordt gebouwd.

Het Haagse college van burgemeester en wethouders besloot eerder deze week om te onderzoeken of het mogelijk is de huidige standplaatsen in erfpacht uit te geven aan de bewoners en de huurwoonwagens aan hen te verkopen. De gemeente zou dan niet meer verantwoordelijk zijn voor het beheer van de standplaatsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer