LPF zorgt voor ophef in Staten Flevoland
De LPF-fractie in Flevoland heeft donderdagavond voor flinke opschudding en spanning gezorgd tijdens de statenvergadering van de provincie. De fractie uitte scherpe kritiek op Gedeputeerde Staten en de commissaris van de Koningin, M. Jager. Ze zouden onvolledige en onjuiste informatie hebben verstrekt over het toekennen van subsidie aan Flevoherbs.
Flevoherbs is een onderneming waarin tientallen telers uit de tuinbouwsector actief zijn. De subsidietoekenning betreft zes innovatieve projecten, gericht op de teelt en de verwerking van medicinale kruiden. J. Jongsma van de LPF verweet GS te weinig open te zijn en onvoldoende informatie te verstrekken. Daarom stelde hij direct na de opening van de vergadering enkele vragen over wat hij noemde „spanning tussen openbaarheid en vertrouwelijkheid bij bestuurlijke knelpunten.”
Omdat de zaak rond de subsidieverstrekking op dit moment wordt onderzocht, is zorgvuldigheid vereist, liet de Jager weten. „Flevoherbs is bij de bestuursrechter in beroep gegaan tegen de provincie. Daarom verstrekken we op dit moment geen uitgebreide informatie.”
Jongsma wilde direct na dit antwoord het punt op de agenda zetten. Andere fracties lieten duidelijk weten hiervoor niets te voelen. Zo vond W. R. Ruifrok van de PvdA het niet verstandig om erover te praten nu de zaak onder de rechter is. „We moeten dit proces niet door middel van een politiek debat verstoren”, zei het fractielid. Hij kreeg steun van C. Maenhout van de VVD, die zich „vreselijk had gestoord aan de wijze waarop de LPF de zaak donderdagmorgen al in de publiciteit had gebracht.”
Het CDA nam eveneens afstand van het LPF-standpunt. „Nu wordt deze subsidietoekenning in een sfeer van verdachtmakingen geplaatst en dat komt de zaak zelf niet ten goede”, aldus A. H. R. Leijten. Wel liet hij weten veel waardering te hebben voor de projecten van Flevoherbs. „Deze mensen moeten geholpen worden.” Zowel CU als SGP vond het onverstandig de zaak op de agenda te plaatsen. Beide partijen riepen ertoe op op een goede manier uit de ontstane problemen te komen.
J. Jongsma zei verbaasd te zijn over de reacties van de andere fracties. „Wij willen ons niet mengen in zaken die tot de bevoegdheid van de rechter behoren, maar we willen wel een politiek debat. Daarin willen we praten over de aanleiding tot het forensisch onderzoek, het niet veiligstellen door de provincie van de Europese subsidie en de aangifte van valsheid in geschrifte door de commissaris.” De fractie gaat zo ver dat ze een provinciale enquêtecommissie in het leven wil roepen om bestuurders en ambtenaren onder ede te horen.