Binnenland

NVWA: pas op met sommige Franse kaas

DEN HAAG (ANP). Diverse rauwmelkse kazen van een Franse producent die hier ook verkocht worden, bevatten een bacterie die ernstige voedselvergiftigingen kan veroorzaken. Het gaat om de bacterie Escherichia coli O26 H11, die maagdarminfecties, bloederige diarree en koorts kan veroorzaken. In zeer ernstige gevallen kunnen nierstoornissen optreden bij jonge kinderen.

8 August 2014 11:55Gewijzigd op 15 November 2020 12:16

In een veiligheidswaarschuwing raadt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het eten van de kazen af. Voor zover bij de NVWA bekend is nog niemand in Nederland ziek geworden. Als mensen de kaas hebben gegeten en zich ziek voelen, moeten ze direct contact opnemen met de huisarts.

De kazen van producent Etoile du Vercors worden hier verkocht in verschillende groothandels, bij kleine kaashandelaars, horecabedrijven en supermarkten maar waarschijnlijk niet in heel grote hoeveelheden. Het gaat om de merknamen Saint Felicien, Saint Marcelin, Sechon de Vache en Tommes du Dauphine. De waarschuwing geldt voor al deze kaasmerken met een houdbaarheidsdatum tussen nu en 3 september.

Rauwmelkse kaas is, in tegenstelling tot ‘gewone’ kaas gemaakt van rauwe in plaats van verhitte kaas. Door de hogere kans op bacteriën wordt het eten van deze kaas al afgeraden voor zieken, zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die lijden aan ziektes waardoor de afweer vermindert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer