Overleving hersentumor kind sterk gestegen
AMSTERDAM. De overleving van kinderen met een zeldzame hersentumor is sinds 1995 gestegen van 5 procent naar 48 procent.
Dat concludeerden onderzoekers verbonden aan het VUmc in Amsterdam vrijdag in het medisch vakblad The Lancet.
Kinderen met trilateraal retinoblastoom, een zeldzame hersentumor, hebben de grootste overlevingskans als ze een hoge dosis chemotherapie krijgen, gevolgd door behandeling met gezonde eigen stamcellen. Arts-onderzoeker Marcus de Jong en zijn collega’s concludeerden dat na analyse van tientallen publicaties over deze vorm van kanker.
Retinoblastoom is een tumor in het netvlies van het oog. De kwaadaardige afwijking wordt meestal ontdekt vóór het vijfde levensjaar en treft 1 op de 17.000 kinderen. Jaarlijks wordt de aandoening bij zo’n vijftien kinderen vastgesteld. Die worden allemaal doorverwezen naar het VUmc, dat het landelijke expertisecentrum is voor deze ziekte.
Zo’n 5 procent van de kinderen met een erfelijke vorm van retinoblastoom ontwikkelt ook een hersentumor, een ziektebeeld dat trilateraal retinoblastoom wordt genoemd.
Uit wetenschappelijke publicaties blijkt dat de vijfjaarsoverleving van patiëntjes met zo’n hersentumor is gestegen van 5 procent (voor 1995) naar 48 procent (na 1995). De Jong: „De scheiding lag bij 1995, omdat rond die tijd de behandeling verschoof van bestraling naar chemotherapie.”
In Nederland krijgt elke patiënt retinoblastoom een MRI-scan om een eventuele tumor in de hersenen vroeg te kunnen ontdekken.