Dierenactivisten in actie tegen jachthutten
HARDERWIJK. Dierenactivisten van het Animal Liberation Front zijn opnieuw bezig met een slooptocht langs jachthutten. De afgelopen maand werd een grote jachthut in Harderwijk omgezaagd, maar ook exemplaren in de buurt van Ommen en de Hoge Veluwe zijn het doelwit van de activisten.
Sinds jaar en dag strijdt de actiegroep Animal Liberation Front tegen de jacht op grofwild op de Veluwe en andere plekken in Nederland. De activisten vinden dat edelherten, damherten en wilde zwijnen „niet afgeknald mogen worden als pleziertje voor de jagers.” De actiegroep is verwikkeld in een schimmig kat-en-muisspel met bosbeheerders. De afgelopen maand werd een grote jachthut in het bos van de gemeente Harderwijk omgezaagd. De vier palen werden vakkundig doorgezaagd, waardoor de hut omviel. De gemeente Harderwijk deed direct aangifte bij de politie.
Hoeveel jachthutten er per jaar worden gesloopt door actievoerders, is niet exact na te gaan. „Het is moeilijk om het aantal vernielingen precies uit te splitsen”, meldt politiewoordvoerder Anton de Ronde. „Maar we zullen ook deze vernieling verder onderzoeken.”
Een aanknopingspunt vormen de filmpjes die dierenactivisten plaatsen op websites als You- Tube en Vimeo. Via de website jachtkaart.nl zijn al deze video’s ook terug te vinden. „Ons onderzoeksteam zal ze zeker natrekken”, aldus De Ronde.
De desbetreffende sloop van de jachthut bij Harderwijk is nogal amateuristisch gefilmd, maar laat wel als eindresultaat de omgezaagde jachthut zien. Er zijn meerdere filmpjes geplaatst door een activist die het pseudoniem ”kattenkwaad” gebruikt. Zo is op een ander filmpje te zien hoe een jachthut vakkundig uit elkaar wordt gesleuteld door de bouten en moeren waarmee de palen zijn verbonden los te draaien.
Het uiteindelijke doel van de acties is om de jacht te frustreren. Op de Veluwe wordt wild geschoten om overlast voor boeren te voorkomen, maar ook vanwege de verkeersveiligheid. Er komen nog steeds veel aanrijdingen met wild voor.
„Het slopen van de jachthut zal niet veel bijdragen aan het frustreren van de jacht”, aldus Wietse Hummel, woordvoerder van de gemeente Harderwijk, desgevraagd. „Hoewel het lastig is voor de bosbeheerder zal het faunabeheer hier niet onder lijden. Er moeten wel flink wat kosten gemaakt worden voor de opruim- en herstelwerkzaamheden.”
Harderwijk heeft drie plekken waar wild wordt geobserveerd en waar in het seizoen ook wordt geschoten. Hummel: „Volgens de richtlijnen van de provincie Gelderland mogen wij één voerplek en jachthut of hoogzit per 250 hectare bos hebben. We hebben 750 hectare bos in beheer. Dus dat betekent drie jachthutten.”
De actiegroepen Animal Liberation Front en GroenFront!, beheerder van de digitale jachtkaart, waren niet bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van de Partij voor de Dieren liet woensdag weten niet achter de illegale praktijken van deze organisaties te staan.