„Rechtszaak tegen Facebook zeker kansrijk”
RIJSWIJK (ANP). Nederlanders die Facebook aansprakelijk willen stellen voor het ongevraagd gebruiken van hun gegevens en hun surfgedrag, maken een goede kans op een schadevergoeding. Dat stellen internetdeskundigen op basis van de Europese wetgeving en eerdere uitspraken over privacybescherming.
Zeker 800 Nederlanders proberen van de sociale-mediagigant 500 euro schadevergoeding te krijgen voor schending van hun privacy.
De Nederlandse burgerrechtenbeweging Bits of Freedom en de gespecialiseerde juridische praktijk ICTRecht in Amsterdam menen dat Facebook bewust de Europese regels overtreedt. Zij vinden dat Facebook zonder toestemming het surfgedrag van gebruikers volgt door middel van tracking cookies. Zo zou ten onrechte worden bijgehouden welke internetpagina’s gebruikers wel en niet ‘liken’. Al deze gegevens worden vervolgens aan zakelijke klanten doorverkocht.
„Daarvoor moet vooraf ondubbelzinnige toestemming worden gevraagd en dat doet Facebook in strijd met de Europese regels niet”, zegt internetjuriste Itte Overing. „Facebook geeft aan dat door inschrijving een algemene instemming met hun databeleid wordt gegeven, maar dat is niet voldoende. Een registratie is geen algehele instemming met gebruik van privégegevens.”
Overing tekent daarbij aan dat voor elk bedrijf waaraan gegevens worden verkocht, vooraf toestemming moet worden gevraagd aan gebruikers. Wanneer Facebook eerlijk en begrijpelijk vertelt hoe de gegevens worden geëxploiteerd, dan zullen gebruikers volgens Overing bewuster kiezen of ze hun gegevens wel of niet willen delen. „Nu lijkt het ze soms weinig te kunnen schelen.”
Juist daarom juicht Bits of Freedom de rechtszaak toe. „Dit is een belangrijke toets voor de bescherming van de privacy van Facebookgebruikers”, zegt Hans de Zwart namens Bits of Freedom, die duizenden donateurs en tienduizend abonnees op nieuwsbrieven vertegenwoordigt. Hij ondersteunt de actie van de bekende internetactivist Max Schrems, die al jarenlang ageert tegen de inbreuken. „Facebook weet alles van ons en Google nog veel meer.”
De Zwart raadt zijn achterban aan zich aan te sluiten bij Schrems. Die heeft volgens De Zwart loutere nobele bedoelingen. „Het gaat hem niet om het geld, maar om het principe”, stelt De Zwart.
De proceskosten worden gefinancierd door Roland Prozessfinanz, dat 20 procent krijgt van de eventuele schadevergoeding. Schrems noemt de schadevergoeding door Facebook „symbolisch”. Met 10.000 klagers hoeft het bedrijf met ruim 1 miljard gebruikers volgens hem slechts 5 miljoen euro uit te keren.