Bedrijven moeten zelf ontvangst C2000 regelen
Eigenaren van bedrijven en gebouwen die in de toekomst geen bereik hebben voor het communicatiesysteem C2000, moeten zelf opdraaien voor de kosten van extra ontvangstapparatuur.
Dat zei directeur-generaal D. Schoof van het ministerie van Binnenlandse Zaken in een uitzending van het televisieprogramma Zembla woensdagavond.
C2000 is het nieuwe digitale communicatiesysteem van politie, brandweer en ambulancediensten, dat per 1 januari 2005 landelijk wordt ingevoerd. Een van de voordelen van het nieuwe systeem is dat politie en hulpdiensten via een gecombineerde meldkamer rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren.
Zembla voerde een conceptlijst op van het ministerie van Binnenlandse Zaken met 240 risicovolle objecten, zoals tunnels, parkeergarages, ziekenhuizen en voetbalstadions. De hulpdiensten zouden hier niet met elkaar kunnen communiceren omdat de digitale apparatuur er niet werkt. Binnenlandse Zaken is kwaad op Zembla omdat het een uitzending baseert op een lijst die niet deugdelijk is.
„Er is geen sprake van dat het systeem op meer dan 250 bijzondere binnenlocaties onbruikbaar zal zijn, of dat speciale voorzieningen moeten worden getroffen om het wel bruikbaar te maken”, reageert een woordvoerder bij Binnenlandse Zaken. „Zembla baseert zich op een waardeloze lijst met locaties. Het is weliswaar een lijst van het ministerie zelf, maar het ministerie heeft Zembla erbij verteld dat de lijst niet goed is. Toch wilde Zembla de lijst per se hebben.”
Vanaf komende zomer worden de benodigde voorzieningen voor C2000 stapsgewijs opgeleverd. Limburg-Zuid is nu de enige regio waar de hulpdiensten met het digitale communicatiesysteem werken. Hier komt het geregeld voor dat de mobilofoons het niet doen en de hulpdiensten moeten terugschakelen op het oude analoge systeem.
Volgens de woordvoerder kan pas na de invoering met zekerheid worden gezegd welke objecten geen binnendekking hebben. „Dat is niet te laat, omdat we na de zomer meteen gaan meten. En als een burgemeester wil dat het systeem ook werkt in een bepaalde parkeergarage of een ander gebouw, zullen we daar voor zorgen. De rekening sturen we naar de eigenaar.”
De Rotterdamse brandweercommandant J. Berghuis zegt in Zembla dat het ministerie hiermee een groot risico neemt. Hij denkt dat de operationele hulpdiensten willen wachten met de invoering van C2000 totdat het ontvangstbereik overal dekkend is.