Binnenland

Woensdag dag van nationale rouw

DEN HAAG (ANP). Woensdag is een dag van nationale rouw in Nederland. Dan worden de eerste slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne overgevlogen.

22 July 2014 20:27Gewijzigd op 15 November 2020 12:01
Woensdag is in Nederland een dag van nationale rouw. beeld ANP
Woensdag is in Nederland een dag van nationale rouw. beeld ANP

Vlaginstructie: vanwege de dag van nationale rouw hangen de vlaggen op alle gebouwen van de rijksoverheid woensdag halfstok. Premier Rutte heeft onder meer de gemeenten en provincies gevraagd dat ook te doen. Inwoners mogen de vlag bij hun huis halfstok hangen.


De lichamen van de slachtoffers komen aan op vliegbasis Eindhoven. Daar zijn nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en vicepremier Asscher bij aanwezig. Na de landing wordt er 1 minuut stilte in acht genomen. „Iedereen kan zich hierbij aansluiten”, meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

Na de landing van de twee militaire vliegtuigen klinkt op Eindhoven een trompetsignaal. Daarna volgt de minuut stilte.

Op alle gebouwen van de rijksoverheid hangt de Nederlandse vlag halfstok. Datzelfde gebeurt bij gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland. Verder kunnen op verschillende momenten van de dag klokken worden geluid. Dit geldt met name gedurende 5 minuten voor aankomst van de vliegtuigen, die vermoedelijk rond 16.00 uur in Eindhoven arriveren.

1962

Een dag van nationale rouw komt zelden voor in ons land. De laatste keer was in 1962, na de dood van de voormalige koningin Wilhelmina. Op de dag dat zij werd bijgezet in Delft, waren er geen toneelvoorstellingen en sportwedstrijden en mocht muziek alleen zacht worden gespeeld.

Het was de tweede landelijke rouwdag van 1962. In januari van dat jaar gingen de vlaggen op overheidsgebouwen halfstok en zonden radio en tv even niet uit vanwege een treinbotsing in Harmelen. Daarbij waren 93 doden en 52 gewonden gevallen.

1953

Ook in februari 1953 rouwde Nederland collectief, toen vanwege de watersnoodramp. In 1934 waren er rouwdagen bij de uitvaarten van koningin Emma en prins Hendrik.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer