Rutte wil identificatie snel regelen
DEN HAAG (ANP). Premier Mark Rutte heeft in de Tweede Kamer gezegd dat er alles aan gedaan wordt om de identificatie van de slachtoffers van de vliegtuigramp te regelen. Het liefst wil hij dat in Nederland. Hij wil daarom dat de doden zo snel mogelijk naar Nederland komen. Een delegatie van het kabinet praatte maandag de Tweede Kamer bij over de ontwikkelingen in Oekraïne. Het Openbaar Ministerie (OM) en politie doen een oriënterend onderzoek naar de vliegtuigcrash. Het OM kan zowel verdachten binnen Nederland als in het buitenland vervolgen als die ervan worden verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan een oorlogsmisdrijf tegen een Nederlander.
Drie leden van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) zijn maandagmiddag aangekomen bij de resten van het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines. In Charkov is een Oekraïens crisisteam bezig om alles in gereedheid te brengen voor de komst van de lichamen van de crash. De verzegelde wagons met de lijken staan nu nog in Torez. In Charkov zijn aparte ruimtes met faciliteiten voor pathologisch onderzoek ingericht waar de treinen met de lichamen via een vrijgehouden spoor direct in kunnen rijden. Ook is een hangar vrijgemaakt waar de brokstukken van het toestel van Malaysia Airlines kunnen worden verzameld voor een eventuele reconstructie, zei een lid van het crisisteam in Charkov.
Een van de Nederlandse forensische experts zei bij het station in Torez dat maandag de eerste trein met lichamen uit de stad vertrekt. Het is de bedoeling dat die trein naar een plek rijdt waar „we ons werk kunnen doen”, zei Peter van Vliet op het station. In het rampgebied zijn tot nog toe 272 lichamen gevonden, meldde de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek. Hij baseert zich op cijfers van de Staatsdienst voor Noodtoestanden.
Een deel van de Tweede Kamer wil dat er een moment komt waar collectief en officieel wordt stilgestaan bij de ramp. Er is behoefte aan samen en nationaal treuren, zeiden Kamerleden. Rutte herhaalde in de Kamer dat Rusland ervoor moet zorgen dat internationale experts toegang krijgen tot het rampgebied.
In Nieuwegein is om 14.00 uur een besloten bijeenkomst begonnen voor de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, premier Rutte en andere leden van het kabinet zijn daarbij aanwezig. De nabestaanden kwamen via een andere ingang aan, uit het zicht van de media.