BARNEVELD. Eindelijk weer een eigen huis. Twee Syrische gezinnen kregen dinsdagmiddag onderdak in Barneveld. Uitgenodigd door de Nederlandse regering. Tientallen vrijwilligers staan klaar om hulp te bieden.
Achtentwintig Syrische families zijn uitgekozen om zich in Nederland te vestigen. Dinsdag arriveerden 64 vluchtelingen op Schiphol. Naast onder andere het Brabantse Oosterhout en het Zeeuwse Rilland is ook het Gelderse Barneveld een van de plaatsen waar ze gastvrij worden onthaald.
Toestraoom
Marjoske Kiers, coördinator in Barneveld en Scherpenzeel voor VluchtelingenWerk Oost-Nederland (VWON), ving de gezinnen dinsdagmiddag op. „In de eerste helft van dit jaar hebben we in Barneveld 21 mensen gehuisvest. In de tweede helft komen er dertig vluchtelingen.” Elke gemeente heeft op basis van het inwonersaantal een taakstelling om jaarlijks een bepaald aantal mensen met een verblijfsvergunning op te vangen. Als gevolg van de toestroom neemt dat aantal toe.
Hoeveel Syriërs er inmiddels in het dorp zijn, kan Kiers niet zeggen. „We hebben ook Irakezen die eerst naar Syrië zijn gevlucht en daarna naar Nederland zijn gekomen.”
De twee moslimgezinnen die in Barneveld werden verwelkomd, zijn twee jaar geleden vanuit het door een burgeroorlog verscheurde Syrië naar Jordanië gevlucht. Zoals zovelen. Werk was er in Jordanië voor hen nauwelijks te vinden, en steun van de overheid ook niet.
„Om welke reden de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR deze gezinnen heeft uitgekozen, weet ik niet”, zegt Kiers. „Ze slaan de normale asielprocedure over, krijgen een verblijfsvergunning en mogen ook direct werk gaan zoeken.”
De achterliggende tijd zijn de nieuwe Barnevelders via drie inburgeringscursussen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voorbereid op hun emigratie: „Ze kregen informatie over de Nederlandse gewoonten en een kleine introductie op de taal.”
Winkelen
Het ene gezin heeft drie kinderen, het andere vier. De jongste is tien maanden, het oudste kind elf jaar. Na een overnachting in een hotel bij Schiphol kwamen ze naar Barneveld, waar Kiers hun de huissleutel overhandigde. De woningen zijn met het allernodigste ingericht: wat meubels, voedsel voor de eerste dagen, speelgoed voor de kinderen.
Vanuit de bevolking heeft VluchtelingenWerk Oost-Nederland de afgelopen weken allerlei spullen voor de vluchtelingen gekregen. Vrijwilligers zijn op een zaterdag samen bezig geweest om de woningen op te knappen.
Met een lening van de gemeente kunnen de elf nieuwe inwoners de inventaris zelf aanvullen. „De eerste dagen begeleiden we hen naar de winkels. Het traject ”coaching vestiging” duurt acht maanden. Daarbij wordt de begeleiding steeds minder intensief: het begint met een paar keer per week, later eens per week, eens in de twee weken, en daarna kunnen ze terecht op het spreekuur dat we drie keer per week houden.”
Ondertussen proberen de vluchtelingen een nieuw bestaan op te bouwen, ver bij hun vaderland vandaan.