Documenten Eemshaven hoeven niet openbaar
DEN HAAG (ANP). Greenpeace heeft aan het kortste eind getrokken in een procedure bij de Raad van State (RvS) over de vergunningverlening rond elektriciteitscentrales in de Eemshaven. De milieuorganisatie wilde dat Gedeputeerde Staten van Groningen ruim 200 documenten openbaar zouden maken, maar volgens de RvS is dat eerder terecht geweigerd.
De documenten gaan over de vergunningverlening voor de elektriciteitscentrales van Nuon en RWE en voor de aanpassingen van de haven en vaargeul in de Eemshaven.
De Raad van State stelt woensdag dat in de opgevraagde documenten persoonlijke meningen staan over het beleid en dat de betrokken partijen onderling hadden afgesproken dat ze vertrouwelijk zouden blijven. Daarom is openbaarmaking volgens de Raad niet nodig. Greenpeace heeft altijd verwezen naar de Wet openbaarheid van bestuur. Die schrijft voor dat bij informatie over milieuzaken een extra afweging moet worden gemaakt of de stukken toch niet openbaar moeten worden.
Op basis van deze wet heeft de Raad wel bepaald dat het provinciebestuur over 20 stukken opnieuw moet beslissen. Greenpeace kan daar op haar beurt weer tegen in beroep gaan.
„Schokkend”, luidde de reactie van Greenpeace. „Het gaat om overleg over een natuurvergunning voor een nieuwe kolencentrale en dus om milieu-informatie”. Het provinciebestuur moet het algemene belang, dus ook het milieu, dienen maar gooit het volgens de organisatie op een akkoordje met de energiebedrijven.
Volgens een verdrag van de Verenigde Naties (VN) moet milieu-informatie openbaar worden gemaakt. Daarom dient Greenpeace daar nu een klacht in.