Geld voor de zorg naar stroppenpot
RIJSWIJK (ANP). Zorginstellingen investeren nauwelijks meer in de kwaliteit van de zorg aan hun patiënten, maar vullen wel hun stroppenpot aan tot een recordbedrag van 1,4 miljard euro.
Volgens analyses van twee accountantsbureaus in de zorgsector, BDO en Verstegen, bereiden de zorginstellingen zich daarmee voor op „zwaar weer”. Zij verwachten het geld dat normaliter in de kwaliteit van de zorg aan patiënten en in nieuwbouw zou worden gestoken, de komende jaren nodig te hebben voor toekomstige afvloeiingsregelingen.
In 2013 werd bijna 200 miljoen euro extra gereserveerd voor saneringen, zo blijkt uit een analyse van de jaarverslagen van circa 800 instellingen.
De opbouw van de stroppenpot kan volgens Mike Tagage van BDO Branchegroep Zorg „negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de zorg hebben”. Waar voorheen het geld ten goede kwam aan investeringen in onderhoud en nieuwbouw, „hebben zij de laatste tijd steeds meer het karakter gekregen van een financiële stroppenpot”.
De zorginstellingen boekten volgens BDO afgelopen jaar een 40 procent lagere winst van 401 miljoen. Vooral op het onroerend goed werd afgeschreven tot een bedrag van 163 miljoen euro. Tagage stelt daar vraagtekens bij en noemt de afboeking zorgwekkend. „Het afwaarderen lijkt te zeer af te hangen van het resultaat waar een zorginstelling mee naar buiten wil treden en dat zou niet moeten.”
Ook accountantsbureau Verstegen en inkoopcoöperatie Intrakoop uiten hun zorgen. Volgens hen dalen de investeringen in de zorgsector met 400 miljoen euro, een terugval van 11,4 procent. Het lijkt er volgens hen op „dat patiënten en bewoners in 2013 nog zijn ontzien”.
Of dat zo blijft, is de vraag. Bestuurder Frank Kaptein van Intrakoop: „Zorgorganisaties hebben in 2013 de broekriem aangehaald, vooruitlopend op alle ontwikkelingen en onzekerheid in de zorg.”
Banken zijn volgens de accountants terughoudend met financieringen in de zorgsector, nu de overheid inzet op bezuinigingen en het langer thuis verzorgen van ouderen en gehandicapten.