Gedwongen prostitutie India in beeld gebracht
Hulporganisatie Plan Nederland is er in geslaagd om via camera en geluid de schrijnende situatie van duizenden zogeheten jogini’s, ofwel tempelprostituees in India aan de kaak te stellen. In een tien minuten durende documentaire, gemaakt door kinderen uit het dorp zelf, wordt duidelijk gemaakt hoe meisjes en vrouwen lijden onder een traditie die de regering van de deelstaat Andhara Pradesh maar niet uitgeroeid krijgt.
Lange tijd was het in India toegestaan om meisjes op jonge leeftijd in te wijden als de vrouw van de dorpsgod. In de praktijk komt het er op neer dat de dorpsoudste in de naam van de dorpsgod met het meisje trouwt. Als hij haar verlaat is ze beschikbaar voor alle andere mannen van het dorp. Daarnaast moet ze optreden tijdens dorpsfeesten. Het geld dat ze kan verdienen wordt haar toegeworpen tijdens haar dansen. Ze mag dat enkel dansend oprapen met haar ooglid of bindi, de stip op het voorhoofd.
In de documentaire die is gemaakt in een dorp in Andhara Pradesh, ten zuidoosten van India, vertelt een jogini dat ze bij haar inwijding werd gedwongen voor enkele dode lichamen te dansen. „Als ik ooit zou weigeren om me aan hun wil over te geven zouden ze mijn lichaam op verschillende manieren gebruiken. Ik voelde me zeer vernederd dat ze zo met me omgingen", zegt de jogini.
De indringde documentaire laat zien dat het verbod op de tempelprostituees nog steeds niet wordt nageleefd; dat oude tradities in stand worden gehouden en vrouwen op die manier op een gruwelijke manier worden misbruikt.
Meestal zijn het families uit de lagere kaste die hun dochter moeten afstaan aan de zogeheten dorpsgod. Een vrouw vertelt dat ze haar dochter ooit afstond, omdat die ziek was en ze geen geld had voor goede medicatie. „Er waren ook geen dokters en ziekenhuizen in de buurt. De dorpsgenoten zeiden dat er maar een optie was: het kind aan de dorpsgod geven", vertelt ze het Plan–kind uit het dorp dat de interviews maakt.
In de reportage uit Andhara Pradesh is een inwijding te zien, waarbij een twaalfjarig meisje in tranen door haar moeder wordt overgegeven aan de dorpsoudste. Zo zijn er duizenden vrouwen in India die het „slachtoffer zijn van een traditie", zoals een van de jogini’s het gruwelijke leven van de vrouwen omschrijft. Plan Nederland probeert wat aan de situatie te doen door kinderen die hier het slachtoffer van zijn land te geven, waardoor ze ’waarde hebben’ en daarmee aantrekkelijker worden als huwelijkskandidaat en zo de prostitutie kunnen ontvluchten.
De kinderen die de reportage maakten zijn daarin opgeleid op kosten van Plan Nederland. De hulporganisatie leidt al jaren kinderen op tot radio– of filmmakers om zo veranderingen in leefgemeenschappen te bewerkstelligen. „Daarnaast lukt het kinderen uit een dorp in Andhara Pradesh veel beter om zo’n situatie vast te leggen dan cameramensen uit het Westen", aldus woordvoerster Layana Mokoginta van Plan Nederland.