„Eman was juist Nederlands beste vriend”
LEIDEN (ANP). De Arubaanse premier Mike Eman en zijn partij de Arubaanse Volkspartij (AVP) konden het altijd goed vinden met Nederland en hamerden op een goede relatie. Het conflict dat nu speelt over de financiën van het eiland is dan ook een „enorme breuk in de relatie”, zegt Gert Oostindie, professor Caribische geschiedenis aan de Universiteit Leiden.
Eman is vorige week in hongerstaking gegaan, omdat de Rijksministerraad de financiële situatie van Aruba wil onderzoeken en de begroting niet ondertekent. De Arubaanse premier vindt dat besluit ongrondwettig. Hij maakt maandagmiddag bekend welke stappen de Arubaanse regering tegen Nederland wil zetten.
Volgens Oostindie voelt Aruba zich verraden door de voormalige kolonisator. Het eiland heeft sinds 1986 een status aparte, waardoor het zelfstandiger was dan bijvoorbeeld Curaçao en Sint Maarten. „Aruba vond dat daardoor de afspraken die voor die eilanden golden, niet voor Aruba golden”, aldus Oostindie. „Maar langzaam gaat Nederland nu toch meer toezicht uitoefenen.”
De hongerstaking en aankondiging van juridische stappen zijn deels theater, meent Oostindie, om de autonomie te bewaren. „Als Nederland ons onder curatele stelt, verliezen we onze vrijheid, redeneert de Arubaanse regering. Er wordt gevreesd dat het volk de AVP in de steek laat als de partij en de premier nu niet laten zien dat zij zich verzetten. En die juridische stappen wordt helemaal niks.”
Nederland wil volgens Oostindie op zijn beurt voorkomen dat de financiële situatie zo slecht wordt „dat er moet worden bijgelapt”. „Aruba is een zelfstandig land, maar het koninkrijk is uiteindelijk verantwoordelijk voor de financiële situatie.”