Binnenland

„Leerling merkt weinig van extra geld”

HILVERSUM. Leerlingen merken maar weinig van het extra geld dat het bestuur van de school eind vorig jaar heeft gekregen. Dat blijkt uit een enquête van de NOS onder basisscholen en middelbare scholen.

Redactie binnenland
14 July 2014 11:40Gewijzigd op 15 November 2020 11:52
HILVERSUM. Staatssecretaris Dekker is niet onder de de indruk van het NOS-onderzoek naar de besteding van het geld van het Herfstakkoord. beeld ANP
HILVERSUM. Staatssecretaris Dekker is niet onder de de indruk van het NOS-onderzoek naar de besteding van het geld van het Herfstakkoord. beeld ANP

Onderwijsinstellingen mochten de in totaal 650 miljoen euro in principe vrij besteden volgens het herfstakkoord dat regeringspartijen PvdA, VVD sloten met oppositiepartijen SGP, ChristenUnie en D66. Maar het kabinet wilde wel dat het geld ten goede zou komen aan de kwaliteit van het onderwijs. De extra miljoenen zouden het mogelijk maken om het onderwijs te verbeteren met bijvoorbeeld het aantrekken van jonge leerkrachten en het verkleinen van de klassen.

Maar veel scholen laten weten dat ze het geld niet meteen hebben kunnen uitgeven aan beter onderwijs, omdat er nog andere nijpende problemen waren. Ruim 80 procent van de door de NOS bevraagde scholen heeft in ieder geval een deel van het geld op de spaarrekening gezet of heeft het gebruikt om tekorten weg te werken.

Regels

Het niet direct besteden van het geld aan beter onderwijs komt ook omdat vele scholen het bedrag pas eind vorig jaar gestort kregen. De boekhoudkundige regels schrijven voor dat het geld nog in het lopende jaar moet worden besteed, anders komt het op de bankrekening. Dat is in de praktijk vaak gebeurd, omdat er te weinig tijd was om een goede bestemming te vinden.

De scholen zeggen daarmee niet dat het kabinet het geld heeft weggegooid, integendeel. De meeste scholen vinden het geld nuttig en noodzakelijk, omdat het ze wat lucht heeft gegeven. Zo konden ze er hun financiële positie mee verbeteren. Sommige scholen hoefden docenten toch niet te ontslaan.

Volgens staatssecretaris Dekker levert het NOS-onderzoek geen verrassingen op: „Kabinet en Kamer hebben er bewust voor gekozen het extra geld van het herfstakkoord niet aan allerlei bijzondere voorwaarden te verbinden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer