Politiek ruziet over gentechvrij voedsel
Minister Brinkhorst van Landbouw is in botsing gekomen met de Tweede Kamer over gentechvrij voedsel. De Kamer wil dat er fiscale en andere stimulerende maatregelen worden genomen om te garanderen dat er voedsel zonder genetisch veranderde bestanddelen te koop blijft.
SGP-kamerlid Van der Vlies diende woensdag namens alle fracties, uitgezonderd de VVD, een motie in om overheidsbemoeienis bij een zogenaamde ggo-vrije voedselketen af te dwingen, indien dat nodig mocht zijn. Ggo-vrij voedsel bevat geen genetisch gemodificeerde organismen (ggo), dat zijn organismen die genetisch aangepast zijn.
Het kabinet wil het voortbestaan van een voedselketen zonder genetisch veranderde producten helemaal aan de markt overlaten. Volgens Brinkhorst zou het fiscaal ondersteunen van niet-gemodificeerd voedsel binnen de Europese Unie op grote bezwaren stuiten.
De Kamer is bang, zo bleek woensdag tijdens een afrondend debat over biotechnologie, dat op den duur producten die niet genetisch zijn veranderd, uit de markt zullen worden geprijsd. Daardoor is er geen echte keuzevrijheid meer voor de consument.
De minister van Landbouw voelt ook niets voor een andere motie van de Kamer, namelijk een gescheiden aanvoer van ggo-houdend en ggo-vrij veevoer in de Europese havens. ChristenUnie-kamerlid Stellingwerf maakt zich daar sterk voor. Alle fracties, behalve de VVD, ondersteunen de motie. Gescheiden aanvoer is nodig om voor producent en consument een voedselketen in stand te houden die vrij is van genetisch veranderde producten.
De regering neemt wel de wens van de Tweede Kamer over om een integraal toetsingskader op te stellen voor biotechnologische ontwikkelingen. Dat kader dient als norm voor onderzoek en veldproeven. Alle fracties steunen een CDA-motie terzake. Volgens het christen-democratisch kamerlid mevrouw Ross moet de overheid „wetenschap en technologie niet blokkeren, maar wel normeren.”
VVD-kamerlid mevrouw Terpstra wil dat het kabinet 900.000 euro uittrekt voor onderzoek naar alternatieven voor dierproeven. De impulsen voor biotechnologie leiden tot een stijging van het aantal dierproeven. Alle fracties in de Kamer steunen de motie van Terpstra. De regering zal deze wens van de Kamer uitvoeren.
ChristenUnie-kamerlid Stellingwerf vindt dat de regering 5 procent van het budget van 190 miljoen euro dat beschikbaar is voor onderzoek naar biotechnologie, moet reserveren voor onderzoek naar alternatieven voor genetisch onderzoek. Dat verzoek gaat de regering te ver. Ook in de Tweede Kamer bestaat er geen draagvlak voor.