Congolezen ondanks zorgen uitgezet
AMSTERDAM/KINSHASA (ANP). Drie Congolese getuigen van het het Internationaal Strafhof in Den Haag zijn ondanks grote zorgen van mensenrechtenbeschermers over hun lot zondag door Nederland uitgezet. Dat heeft Amnesty International maandag bevestigd.
Amnesty en Human Rights Watch hadden opgeroepen de mannen nog niet terug te sturen. Er zijn zorgen om hun veiligheid en of ze een eerlijk proces krijgen in hun thuisland, de Democratische Republiek Congo.
Amnesty laat weten dat de zorgen om hun lot blijven bestaan. „De verantwoordelijkheid leggen wij bij Nederland”, aldus de mensenrechtenorganisatie. Amnesty verwacht dat Nederland toezicht houdt op de behandeling van de drie en dat het zich houdt aan de beloften die daarover zijn gedaan.
Het ministerie van Justitie wilde afgelopen weekeinde niets zeggen over de ophanden zijnde uitzetting en niet reageren op de oproep van de mensenrechtenorganisaties.
Human Rights Watch deed vrijdag in een brief aan staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) nog een klemmend oproep om de getuigen niet uit te zetten. De organisatie wees daarbij op de internationale verplichting die Nederland heeft om ervoor te zorgen dat mensen die worden uitgezet niet aan ernstige mensenrechtenschendingen worden onderworpen, waaronder de doodstraf.
De mannen kwamen in 2011 naar Den Haag om te getuigen over de rol van de Congolese regering van president Joseph Kabila bij misdrijven en schendingen van mensenrechten in het noordoosten van Congo. Ze zaten in Congo al in de gevangenis, omdat ze ervan beschuldigd werden zelf nauw bij de gruwelen betrokken te zijn geweest.
De Raad van State besloot onlangs dat de getuigen mogen worden uitgezet. De drie zaten al 3 jaar vast in een cel van het strafhof in Scheveningen. De getuigen werden op 4 juni vrijgelaten na een rechterlijke uitspraak. Daarna werd het drietal gelijk in vreemdelingendetentie geplaatst.
Staatssecretaris Teeven heeft hun asielverzoeken afgewezen. Teeven wees er daarbij op dat hij is gebonden aan een verdrag. Ook stelt hij dat er afspraken zijn gemaakt over de terugkeer van de vreemdelingen.