Ds. Van der Kraan met emeritaat: Predikant moet weten dat hij dienaar is
ARNEMUIDEN. Er kwamen veel dingen op zijn weg. En nog steeds. Ds. P. van der Kraan is een drukbezet man, die voorzichtig is in het spreken over Gods leiding, die hij wel heel duidelijk ervaren heeft bij een beroep. Op 9 juni ging hij met emeritaat.
Er was niet direct tijd voor een gesprek vanwege de verhuizing van Urk naar Arnemuiden, waar hij op een prachtige plek in het nieuwe dorp woont, door een groenstrook en een spoorlijn gescheiden van het oude dorp. Als de wind goed staat, hoort hij het carillon van de toren. „Het is allemaal betrekkelijk. Onze woning is een doorgangshuis”, zegt hij ervan.
In de woonkamer hangt op een prominente plek een schilderij van de kerk van Bleskensgraaf, de plaats waar hij bijna 24 jaar gestaan heeft. Beroepen naar andere gemeenten kreeg hij genoeg, maar hij bedankte telkens weer. „Ik moest zeker weten in de weg van de Heere te gaan bij het aannemen van een beroep. Dat was het geval bij dat uit Urk. Ik werd losgemaakt van Bleskensgraaf en heb toen iets ervaren van de majesteit van God, Die zei: „Nu is het hier klaar!””
Boeken
Andere dingen kwamen gewoon op zijn weg en pakte hij aan. Zo ging het met zijn boek over het avondmaal, ”Gedenkt & gelooft. Dagelijkse overdenkingen rond het Avondmaal”, dat tot stand kwam naar aanleiding van het uitdiepen van het formulier tijdens de voorbereidingssamenkomsten voor het avondmaal.
Op een soortgelijke manier is ”Noem mij bij mijn diepste naam. Dagboek rond de Heilige Doop” ontstaan. Ds. Van der Kraan: „Een bankmedewerker liet me eens een broodje goud zien en zei dat veel mensen goud in hun huis verstopt hebben. Toen bedacht ik dat er ook mensen zijn die de doop verstopt hebben en niet weten dat ze meer dan goud in huis hebben. Het boek is tot stand gekomen vanuit fragmenten van het doopformulier die ik tijdens doopdiensten in Bleskensgraaf behandelde.”
Zo ging het ook met ”In trouw verbonden. Bouwstenen voor een Bijbels huwelijk”. Het boek wordt gebruikt als leidraad tijdens bijeenkomsten met stellen ter voorbereiding op het huwelijk. „Ik merkte op een gegeven moment dat er steeds meer echtscheidingen plaatsvonden, ook in mijn gemeente, en ik vond het belangrijk om er samen met de kerkenraad beleid op te maken. De uitgave was niet de eerste in de gezindte over dat onderwerp. Nieuw was wel de cd met de powerpointpresentatie en de praktische vragen.”
Niet anders ging het met het opzetten van de catechesemethode ”Leren om te leven”. De predikant uit Bleskensgraaf bemerkte aan het eind van de jaren 80 dat de methode die hij gebruikte aan vervanging toe was. De door hem in samenwerking met anderen ontwikkelde methode biedt een handleiding en een praktische verwerking met powerpointpresentaties. Deze catechesemethode, die nog steeds in gebruik is, was de eerste die gebruikmaakte van moderne werkvormen.
Jongeren
Ds. Van der Kraan heeft graag contact met jongeren. „Ik probeer belangstelling voor hen te hebben en het klikt doorgaans, ook al gaan de gesprekken niet altijd over geestelijke dingen. Maar op Facebook zal je me niet zien. Daar ga ik in principe niet op, omdat ik het ten koste vind gaan van mijn identiteit. Ik wil mezelf niet in de aanbieding doen. Ook zonder mezelf in de etalage te zetten, kan ik wel met de jeugd omgaan.”
Verder is er het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte (COGG), waarvan hij voorzitter is. „Sommigen noemen het een club van oude heren. Dat moeten ze dan maar doen, maar het hooggestemde ideaal blijft. We moeten elkaar in de gezindte niet loslaten. We hebben elkaar nodig om de waarheid te verstaan en niet in sektarisme te vervallen. Wie zou durven beweren dat we in onze denominaties in de gereformeerde gezindte niet eenzijdig zijn?”
Dan wordt hij heel ernstig en zegt: „De verheerlijking van de Vader en de Zoon hangt samen met de eenheid van de Zijnen. Waar de eenheid verbrokkeld ligt, daar gaat dat ten koste van de verheerlijking van de Vader en de Zoon. Het zoeken naar eenheid levert weliswaar spanningen op, maar we blijven verantwoordelijk om elkaar te vermanen en aan te spreken. Het gaat niet om dogmatische standpunten, maar om het elkaar vinden op grond van erkenning van het gezag van de Heilige Schrift, waarbij ik op dit moment onder andere denk aan aangelegen zaken als de vrouw in het ambt en homofilie.”
Ds. Van der Kraan zegt dat de dreiging van de secularisatie de gezindte niet bij elkaar brengt. Het gezag van het Woord van God doet dat wel. „Het Woord moet zo aan bod komen dat het de hoorder voor de levende God daagt. Daarvoor is het beste niet goed genoeg. Een predikant moet weten dat hij niet meer en niet minder is dan een dienaar van het Goddelijke Woord.”
Levensloop ds. P. van der Kraan
Pieter van der Kraan werd in 1948 geboren te ’s-Gravenzande. Hij studeerde theologie in Leiden en Utrecht. Zijn eerste gemeente was Woudenberg (1979). Daarna volgden Bleskensgraaf (1984), waar hij bijna 24 jaar stond, en Urk (2008). Onlangs ging hij met emeritaat. Ds. Van der Kraan was verschillende malen lid van de hervormde synode. Ook is hij voorzitter van het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte (COGG)
Ds. Van der Kraan is in Arnemuiden gaan wonen, waar hij bijstand in het pastoraat gaat verrichten in de hervormde gemeente.
Het echtpaar Van der Kraan heeft vijf kinderen en zes kleinkinderen.