Boek moet kennis over Staphorster stip bewaren voor het nageslacht
STAPHORST. Het Staphorster stipwerk geldt sinds vorig jaar als nationaal immaterieel cultureel erfgoed. Maar de geschiedenis ervan was nauwelijks vastgelegd en veel kennis dreigde te verdwijnen. Daarom verschijnt deze week een boekwerk dat de ontwikkeling ervan beschrijft.
”Kleurrijk gedrukt. Oorsprong en ontwikkeling van het Staphorster stipwerk” wordt vrijdagavond gepresenteerd in Museum Staphorst. Auteur is oud-beheerder Dirk Kok van het museum, die ook te boek staat als kenner van de plaatselijke geschiedenis.
Het boek maakt deel uit van het zorgplan dat de Stichting Staphorster Stipwerk maakte. Die stichting werd in het leven geroepen toen het stipwerk op de erfgoedlijst kwam. Een zorgplan is een vereiste om op de lijst te komen.
Om erfgoed te kunnen doorgeven, moet de geschiedenis ervan zijn vastgelegd. Tot nu toe was dit onvoldoende het geval. De meeste kennis zat in de hoofden van de mensen en dreigde te verdwijnen. ”Kleurrijk gedrukt”, waarin Kok de ontwikkeling van het bedrukken van stof en van het Staphorster stipwerk heeft vastgelegd, brengt daar verandering in.
Kok schreef al verschillende boeken over de plaatselijke cultuur. „In 1995 begon ik met het verzamelen van teksten en foto’s van de Staphorster stip”, zegt hij.
Stipwerk is overigens geen Staphorster uitvinding. De Staphorster textielhandelaar Vloedgraven zag het bedrukken van textiel begin vorige eeuw in Twente. Hij vond het mooi en introduceerde het in zijn gemeenschap. Daar sloeg het aan. Creatieve vrouwen gaven er een eigen draai aan.