EO wil nationale herdenkingstocht op 4 mei
De Evangelische Omroep (EO) hoopt volgend jaar op 4 mei direct na de dodenherdenking een nationale herdenkingstocht in Amsterdam te organiseren. Tijdens het tv-spektakel beelden acteurs het verhaal van Anne Frank uit op authentieke locaties. Ze spelen scènes uit het dagboek en zingen bekende Nederlandstalige nummers.
Tijdens de uitzending op Nederland 1 wil de omroep schakelen tussen deze ‘live speelfilm’ en de fakkeltocht naar het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht. Iedereen mag meelopen om vervolgingsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken, staat in het plan dat is uitgelekt via GeenStijl.
Een woordvoerder van de EO bevestigde woensdag dat het een serieus programma-idee is dat de omroep met de producent van The Passion ontwikkelt. „We hopen het programma uit te mogen zenden en rond te krijgen. Voorlopig is het een idee en kan de uiteindelijke vorm nog anders uitpakken”, laat de EO-woordvoerder weten.
Als het aan de omroep ligt, wordt de herdenkingstocht een jaarlijkse traditie in wisselende steden. De makers opperen in het plan alvast om de volgende edities in bijvoorbeeld Rotterdam en Kerkrade te houden. Daarmee willen ze minder bekende oorlogsslachtoffers uit de anonimiteit en de vergetelheid halen.
De ceremonie wordt volgens de initiatiefnemers volledig ondersteund door onder meer het Nederlands Auschwitz Comité en het Centraal Joods Overleg. Voorzitter Jacques Grishaver bevestigt dat het Nederlands Auschwitz Comité het plan omarmt. „Het idee is goed. Het verhaal over de Tweede Wereldoorlog en wat zich allemaal heeft afgespeeld kan niet wijd genoeg verspreid worden. Het historisch besef van Nederlanders is namelijk niet groot”, zegt Grishaver. Hij vindt 4 mei geen ongeschikte dag voor een fakkeltocht op tv en vergelijkt het evenement met de vele theatervoorstellingen die aansluiten op de dodenherdenking.
Een woordvoerster van het Anne Frank Huis zegt dat er vorig jaar ideeën zijn uitgewisseld met de EO. Ze kan nog niet inhoudelijk reageren op het uitgewerkte plan, aangezien er nog een afspraak volgt met de omroep.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zet vraagtekens bij het plan. „Op 4 mei herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Daarbij past respect en ingetogenheid”, reageert de organisator van de nationale herdenking en de viering van Bevrijdingsdag. „Voor het Nationaal Comité is het de vraag hoe een dergelijke productie zich hiertoe verhoudt. Het Nationaal Comité verzoekt de initiatiefnemers en de netcoördinator van Nederland 1 nadrukkelijk zich ook die vraag te stellen.”
Naar aanleiding van de kritiek van het Nationaal Comité, stelt de NOS woensdagavond dat het tv-spektakel niet doorgaat.
Netmanager Marcel Peek van Nederland 1 laat weten dat het omroepen vrij staat om programma-ideeën aan te dragen. „Het uitgelekte programmavoorstel van de EO hebben wij niet in de huidige vorm gezien”, reageert Peek. De netmanager vervolgt: „Wij hebben een goede relatie met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de EO weet dat wij nooit een liveherdenking zullen uitzenden waar het Nationaal Comité niet achterstaat.”