In het Noord-Brabantse Asten is vrijdag 20 juni de aanzet gegeven voor de oprichting van een internationaal expertisecentrum voor campanologie, de kennis van luidklokken en beiaarden.
Dat gebeurde tijdens de presentatie van het boek ”Singing Bronze. A History of Carillon Music” in Museum Klok & Peel in Asten. Het nieuwe expertisecentrum krijgt dezelfde naam –Singing Bronze– en wil de kennis over luidklokken en beiaarden wereldwijd verankeren en uitbreiden.
Het Engelstalige boek ”Singing Bronze” is een bewerking van het in 2010 door de Belgische beiaardier Luc Rombouts geschreven boek ”Zingend Brons. 500 jaar beiaardmuziek in de Lage Landen en de Nieuwe Wereld”. Het boek beschrijft de muziekgeschiedenis van klokken en beiaarden en hun eeuwenoude plek in wereldwijde culturen en tradities.
Omdat klokken en beiaarden steeds minder worden gebouwd en gebruikt zijn ze een bedreigd erfgoed geworden, aldus het museum in een persbericht. „Het nieuwe expertisecentrum wil ervoor zorgen dat de wereldwijde kennis over dit erfgoed behouden blijft. Daarnaast wil het centrum onderzoek stimuleren in verschillende deeldomeinen van de campanologie. Door de aanwezigheid van Koninklijke Eijsbouts, ’s werelds grootste klokkengieterij, en Klok & Peel, het belangrijkste klokkenmuseum, is Asten het centrum van de mondiale campanologie. Daarom is het museum de initiatiefnemer van het nieuwe kenniscentrum onder de naam ”Singing Bronze. International Expert Center for Campanology”.”
Het expertisecentrum moet een kennisnetwerk worden van internationale campanologische musea en instituten, ondersteund door universiteiten die academische kennis in verschillende disciplines inbrengen. Uiteindelijk moet dit leiden tot onderzoek, proefschriften en leerstoelen in de campanologie.
Daarnaast wil Singing Bronze een wetenschappelijk campanologisch tijdschrift uitgeven. Inmiddels is er al een overeenstemming met Tilburg University, die de rijke campanologische bibliotheek van Museum Klok & Peel in de toekomst zal beheren in de Brabant Collectie van de universiteit.
„Door het werk van Singing Bronze wordt de internationale kennis over klokken en beiaarden beter gedocumenteerd en komt er meer campanologisch onderzoek” aldus het museum. „Hiermee wordt het erfgoed verzekerd en wordt de rijke cultuur van luidklokken en beiaarden verankerd in de hedendaagse samenleving.”
Meer informatie: www.klokenpeel.nl