APELDOORN. Apeldoorn krijgt een landelijk monument onvervulde kinderwens. De steen met een gedicht en vlindersymbolen wordt zaterdag onthuld in Natuurpark Berg & Bos. „Ongewilde kinderloosheid is een levenslang rouwproces.”
Het monument is een plek voor bezinning waar mensen met een onvervulde kinderwens terechtkunnen.
„Tegelijk is het een plaats die echtparen die wel kinderen hebben gekregen ervan bewust maakt dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is dat een kinderwens in vervulling gaat”, aldus Marjolein Grömminger van Freya, vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Freya is vanaf het eerste moment bij de ontwikkeling van het monument betrokken.
Waarom dit monument?
„Een onvervulde kinderwens brengt stil verdriet met zich mee. Echtparen die een behandeltraject ingaan, houden hoop. Op een gegeven ogenblik vervliegt die, omdat een stel zelf niet meer verder wil, of omdat de arts zegt dat hij geen behandelmogelijkheden meer ziet. Het kan ook zijn dat er geen kindje komt door miskramen of doodgeboorte. Tegelijk kan een alleenstaande die nooit een partner heeft gevonden hetzelfde verdriet voelen schrijnen. Het monument is een plek waar mensen met hun emoties terechtkunnen. Vaak kan dat ook wel bij directe naasten of vrienden, maar het is uiterst lastig om dat verdriet onder woorden te brengen.”
Hoe vaak komt ongewenste kinderloosheid voor?
„Circa 10 tot 15 procent van de mensen met een kinderwens blijft om uiteenlopende redenen definitief kinderloos.”
Wat kan kinderloosheid met mensen doen?
„Een totale bijstelling van het toekomstbeeld is nodig. Een onvervulde kinderwens is een levenslang rouwproces. Eerst is er het verdriet dat je geen ouder bent geworden. Op latere leeftijd spreken je vriendinnen over hun oma-zijn en over hun kleinkinderen, terwijl dat voor jou niet geldt. De gevolgen van het gemis zijn voor iedereen anders, maar de impact is groot.”
Waarom Apeldoorn als plek voor een landelijk monument?
„Het is een initiatief dat door een lokaal comité vanuit de plaatselijke kerken is opgestart.”
Tegenover het monument is een speeltuin. Is dat niet confronterend voor stellen met een kinderwens?
„De realiteit is dat er altijd en overal kinderen zijn. We hopen dat partners die een baby kregen er toch eens bij zullen stilstaan dat dit niet vanzelfsprekend is. En dat ze ook eens zullen denken aan iemand uit hun omgeving met een dergelijk verdriet.”
Revoke niet bij onthulling
„Wij zijn niet ingegaan op de uitnodiging om bij de onthulling van het monument te zijn”, zegt Anton de Groot van Revoke, reformatorische vereniging van ongewild kinderloze echtparen.
„Hoewel we ons zeker kunnen voorstellen dat zo’n plek voor andere mensen heel fijn kan zijn, proberen wij onze gevoelens en verdriet op een andere wijze een plek te geven. Het gaat om een stuk verwerking die voor iedereen anders is.”
Revoke brengt de leden bij elkaar voor onderlinge gesprekken, zegt De Groot.
„We organiseren speciale dagen waarin veel ruimte is voor ontmoeting. Bovendien bieden we op zo’n bijeenkomst lezingen aan van bijvoorbeeld een predikant of ethicus. Zo proberen we onze leden toe te rusten.”