Conservatieven VS op het oorlogspad
Met Amerika gaat het in snel tempo bergafwaarts. Allemaal de schuld van het linkse beleid van Obama en zijn regering. „De president heeft voor zijn verkiezing gezegd dat hij dit land geheel wil transformeren. De vraag is of die omslag al niet is voltooid en er geen weg terug meer is.”
De sfeer in de grote zaal in het prestigieuze Omni Shoreham Hotel in Washington is er een van onversneden rechts patriottisme, waarin kerk en staat dwars door elkaar lopen. Overal zijn de stars-and-stripes te zien. Op twee enorme schermen worden doorlopend leuzen geprojecteerd. En op elke tafel ligt een uitnodiging van Ralph Reed voor een presentatie later die dag. Met de veelzeggende titel ”Amerika. Stel je de wereld eens zonder haar voor”.
Diezelfde Ralph Reed, voorzitter van de Faith and Freedom Coalition, organiseerde donderdag in Washington een grootschalig driedaags congres voor conservatieve politici, opinieleiders en religieuze leiders.
De Amerikanen gaan in november naar de stembus voor tussentijdse verkiezingen. En het wordt hoog tijd dat er weer een behoudende wind in Washington gaat waaien, meent Reed. Daarom gaf hij de bijeenkomst de benaming ”Road to Majority” (route naar een meerderheid) mee. Tijdens het congres moet de strategie worden uitgestippeld om dit najaar een conservatieve meerderheid in zowel de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden te behalen. Met als uiteindelijke doelstelling de verovering van het Witte Huis. Want het huidige staatshoofd betitelt de lobbyist als „een marxist die voortdurend bezig is met aanvallen op de grondwet en onze traditionele waarden.
Reed is niet de enige die grote woorden in de mond neemt. Monica Crowley, presentator bij de conservatieve zender Fox News, beschuldigt de linkse politiek ervan „24 uur per dag en 7 dagen in de week een oorlog tegen dit land te voeren.” Ze legt haar gehoor de keuzes voor waar volgens haar de Amerikaanse bevolking voor staat. „Kiezen we voor socialisme en klassenstrijd, of voor de idealen van onze founding fathers? Gaan we voor een grote overheid, of voor een groot Amerika?”
Ted Cruz, senator voor de staat Texas, haalt zijn stokpaardje van stal: de hervorming van het ziektekostenstelsel, bekend als Obamacare. Vorig jaar leidde een eindeloze interventie (filibuster) van Cruz tijdens het debat over Obamacare tot de sluiting van de federale overheid, wat door velen als een strategische fout wordt beschouwd.
Ook nu heeft Cruz weinig goede woorden voor de verplichte ziektekostenverzekering over. „Obamacare is een regelrechte ondermijning van onze religieuze vrijheid”, aldus de senator, terwijl hij losjes over het podium loopt. „Nu worden werkgevers gedwongen mee te betalen aan abortus.”
Ook in het buitenland laat Obama het volgens de Texaanse senator afweten. „Kijk wat er momenteel in Irak gebeurt. Er zijn al honderdduizenden christenen uit Irak verdwenen, maar door het optreden van ISIS wordt dat alleen maar erger. Obama begint onderhandelingen met Iran, maar ondertussen zit daar nog steeds een Amerikaanse predikant in de gevangenis. En waarom maakt Obama zich niet sterk voor die ter dood veroordeelde Sudanese christin?”
Ook oud-VN-ambassadeur John Bolton veegt de vloer aan met het Amerikaanse buitenlandse beleid. „Obama faalt aan alle kanten. Daardoor kon Rusland met geweld een deel van Oekraïne inpikken. Daardoor is het nu chaos in het Middden-Oosten. Israël is in gevaar.”
Bolton heeft ook wel een verklaring voor het huidige buitenlandse beleid. „Alle presidenten werden elke ochtend wakker met de vraag: met welke bedreigingen worden wij geconfronteerd? Obama niet. Hij ziet Amerika als deel van het probleem. Ons land moet niet te sterk en overheersend zijn, want dan jagen we anderen tegen ons in het harnas. Het wordt tijd dat er hier een nationaal debat komt over onze plek in de wereld.”
Zonder uitzondering worden de sprekers op daverend applaus onthaald. Hier en daar wordt een traantje weggepinkt als aan het einde van elke voordracht –bijna op presidentiële wijze– de bekende woorden worden uitgesproken: „May God bless you all. And may God continue to bless the United States of America” (Moge God jullie allen zegenen, en moge Hij Amerika blijven zegenen).
Deze opinieleiders en politici zijn niet de enigen die zich zorgen maken. Voor het Capitool heeft zich een menigte verzameld die demonstreert voor het behoud van de Defense of Marriage Act, waarin staat dat het huwelijk als een verbintenis is tussen een man en een vrouw bescherming verdient.
Dit is het eerste deel in een serie over de politieke ambities van religieus rechts in de Verenigde Staten…