Binnenland

Internetprovider: geen eigen rechter spelen rond jihadistische website

DEN HAAG. Internetproviders kunnen in actie komen tegen jihadistische websites als die in strijd zijn met de eigen richtlijnen, vindt terrorismebestrijder Dick Schoof. Maar de providers spelen liever niet voor eigen rechter.

John Hermse
19 June 2014 14:10Gewijzigd op 15 November 2020 11:25
Radio Ghurabaa zond na de ophef met de terrorismecoördinator uit via dewarereligie.nl. beeld RD
Radio Ghurabaa zond na de ophef met de terrorismecoördinator uit via dewarereligie.nl. beeld RD

Dit voorjaar richtte Schoof zijn pijlen al op de islamitische zender Radio Ghurabaa: volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was er op de zender, die via internet uitzendt, propaganda voor de jihad te horen. Hij vroeg de provider van de zender nog eens goed te kijken of Radio Ghurabaa wel voldeed aan de eigen gebruiksvoorwaarden van de provider.

Volgens Radio Ghurabaa had Schoof het bij het verkeerde eind, maar de zender besloot er wel mee op te houden, overigens met de nadrukkelijke vermelding dat dat losstond van de aandacht van de terrorismecoördinator.

Volgens de redactie van de salafistische website dewarereligie.nl wilde Schoof de zender de mond snoeren. Het optreden van Schoof vindt de site niet stroken met de vrijheid van meningsuiting, waarna de redactie Radio Ghurabaa aanbood om via dewarereligie.nl uit te zenden.

Terrorismebestrijder Schoof riep eerder deze week na een bijeenkomst met collega’s in Brussel internetproviders en sociale media zoals Facebook en Twitter ertoe op om goed in de gaten te houden of ze geen berichten plaatsen of websites in de lucht houden die in strijd zijn met hun eigen gebruikersvoorwaarden. Uitingen van gewelddadige jihadisten zouden dan verwijderd kunnen worden.

Niet door de beugel

Een woordvoerder van provider XS4ALL stelt dat het bedrijf zich gewoon aan de regels houdt voor de aansprakelijkheid van providers: als de provider erop wordt gewezen dat een website informatie bevat die niet door de beugel kan, gaat die website offline. Als er een klacht komt over een website met een eigen server, waarbij XS4ALL slechts zijdelings diensten verleent, brengt de provider klant en klager met elkaar in contact.

Volgens XS4ALL is het niet mogelijk dat de provider alles in de gaten houdt wat er gebeurt op websites die het bedrijf ”host”. „We gaan niet zelfstandig op zoek naar jihadistische berichten of websites. Daar is geen beginnen aan. Dan zouden we voor Arabische teksten zelfs tolken in dienst moeten nemen.”

Maar de interprovider vindt het ook helemaal niet wenselijk dat hij zelf alles op internet gaat monitoren. „Wij zijn een neutrale partij. Wij willen niet bepalen wat er wel en wat er niet op internet gezegd mag worden. Dat is iets voor de wetgever en handhavers.”

Overigens krijgt XS4ALL maar zelden meldingen over uitingen op websites waar het bedrijf diensten aan verleent: vorig jaar is er maar één klacht binnengekomen.

Onbelemmerd internet

Nederland ICT, de brancheorganisatie van ict-bedrijven, laat weten voorstander zijn van onbelemmerd internet. Internetproviders zullen niet het voortouw nemen om websites die ze in de lucht houden te screenen of er actie tegen te ondernemen. Als het bijvoorbeeld gaat om jihadisme is het heel moeilijk te beoordelen waar het precies om gaat, zegt een woordvoerder. De internetproviders kunnen in actie komen als politie of justitie aan de bel trekt, of iemand anders die een klacht heeft over een website.

YouTube zegt in een reactie dat gebruikers zich kunnen melden als er filmpjes geplaatst worden die niet in de haak zijn. Volgens de eigen richtlijnen is er op YouTube geen plaats voor „haatdragende retoriek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer