Binnenland

Proef met biometrie op reisdocumenten

Zes gemeenten starten in augustus volgend jaar met een proef om een gelaat- en vingerscan toe te voegen aan het paspoort en de identiteitskaart.

Redactie politiek
30 December 2003 09:42Gewijzigd op 14 November 2020 00:50

Dat schrijft minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties in een brief die hij maandag naar de Tweede Kamer stuurde.

Volgens de bewindsman kan ons land met het opnemen van de twee biometrische kenmerken, die opgenomen worden in een chip in het reisdocument, fraude beter bestrijden. In geval van twijfel kunnen de controleurs de chip door middel van een computer uitlezen en nauwkeurig controleren of degene die het paspoort of de identiteitskaart toont, daadwerkelijk de persoon is die in het reisdocument staat.

Als de proef, die een halfjaar duurt, slaagt, wil de minister de biometrische kenmerken opnemen in alle paspoorten en identiteitskaarten.

Met het toevoegen van de gelaatsscan voldoen Nederlandse reisdocumenten aan de internationale standaarden. De International Civil Aviation Organisation (ICAO) wees in mei van dit jaar gelaatsherkenning aan als standaardkenmerk voor internationaal gebruik om grenspassages te vergemakkelijken en te versnellen.

Op verzoek van de Kamer heeft De Graaf laten onderzoeken welk lichaamskenmerk het meest geschikt is om misbruik te voorkomen in het geval mensen veel op elkaar lijken. Daaruit blijkt dat de vingerscan het meest geschikt is.

Welke zes gemeenten meedoen aan de proef is nog niet bekend. Daarover moet nog overleg plaatshebben met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het zullen in ieder geval grote gemeenten zijn. Inwoners zijn niet verplicht mee te doen.

De gezichtsscan die De Graaf nu laat testen, is wat anders dan de irisscan van de luchthaven Schiphol. De gelaatscan maakt een digitale opname van het hele gezicht en slaat die op in een chip. Het controleren van de gelaatscan bij paspoortcontrole is gebruikersvriendelijker dan de irisscan, waarbij de reiziger zich met zijn oog moet buigen over een opnameapparaat.

Na een proef, die een jaar duurde, kunnen sinds oktober 10.000 geregistreerde passagiers van de luchthaven de grens passeren als de iris van hun ogen is gescand. Zij hoeven hun paspoort niet te laten zien. Schiphol vindt het jammer dat de scan niet bij de proef van De Graaf wordt betrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer