„Gevaar veiligheid door zakelijk onderzoek”
DEN HAAG (ANP). De overheid dreigt kennis op het gebied van publieke veiligheid te verliezen doordat onderzoeksinstellingen als het KNMI en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zich sinds de jaren 90 steeds meer richten op opdrachten uit het bedrijfsleven.
Als er vanuit ‘de markt’ weinig vraag naar is, dreigt kennis over kleine specialismen te verdwijnen. Toch kan die kennis bij calamiteiten heel belangrijk zijn, stelt het Rathenau Instituut in een rapport. Daarbij werd behalve naar KNMI en NFI ook gekeken naar het NVI (voor vaccins) en het Rikilt (voor voedselveiligheid).
Het Haagse onderzoekbureau concludeert bovendien dat de ministeries en onderzoeksinstellingen een wirwar aan financieringsconstructies gebruiken. Daardoor is nu niet te zeggen welk deel van het overheidsgeld naar welk deel van het werk van de instellingen gaat, terwijl daarbij toch gerichte keuzes zouden moeten worden gemaakt.
De instellingen zouden hoe dan ook hun veiligheidstaak voorop moeten kunnen stellen bij het bepalen van hun agenda, vinden de onderzoekers. En de overheid zou daar bij het verstrekken van geld ook rekening mee moeten houden.
De Haagse denktank vraagt zich af of bij publieke veiligheid überhaupt aan marktwerking moet worden gedaan. Kennisinstellingen zouden in elke geval terughoudend moeten zijn met het ontwikkelen van niet-essentiële functies, zoals het aanbieden van cursussen.