Kerk & religie

Nieuw Gereformeerd Kerkboek GKV vult Liedboek aan

EDE. De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) krijgen een nieuw Gereformeerd Kerkboek, ter aanvulling op het nieuwe Liedboek.

Redactie kerk
10 June 2014 10:09Gewijzigd op 20 March 2023 16:09
Generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.  Beeld RD, Henk Visscher
Generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Beeld RD, Henk Visscher

Dat heeft de generale synode van de GKV zaterdag besloten. Het Gereformeerd Kerkboek gaat de 150 berijmde Psalmen bevatten, 117 gezangen, liturgische formulieren en de nieuwe kerkorde.

Enkele weken geleden besloot de synode om het nieuwe Liedboek voor gebruik in de kerken te aanvaarden. Omdat deze bundel diverse liederen bevat die ook al in het Gereformeerd Kerkboek staan, volgde daaruit dat het kerkboek zou moeten worden aangepast. De selectie was gemaakt door de deputaten liturgie en kerkmuziek. Zij keken onder meer „of melodie en toonzetting passen bij de 21e eeuw.”

Na een enquête onder synode­leden werden er 117 gezangen uit het oude kerkboek gekozen die een plaats krijgen in het nieuwe. De Psalmen daarentegen staan zowel in het nieuwe Liedboek als in de volgende versie van het Gereformeerd Kerkboek, omdat de GKV deels een eigen berijming hanteren die afwijkt van Psalmberijmingen die andere kerken gebruiken in de eredienst.

Een aantal van de liederen uit dit kerkboek die in de nieuwe versie niet terugkeren, zijn de klassieker ”Ere zij God” en het gezang ”Jezus, leven van mijn leven”. Wel mogen deze liederen gezongen blijven worden tijdens de kerkdienst, aldus de synode.

Zaterdag besloot de generale synode om ook de tekst van de nieuwe kerkorde in de bundel te plaatsen. Dit document werd enkele weken geleden in tweede lezing door de synode vastgesteld en wordt volgend jaar van kracht.

Het besluit om een nieuw Gereformeerd Kerkboek op te stellen, vormt het einde van een traject van bezinning op kerkmuziek en liturgie dat eind jaren negentig begon. In 2006 leidde dat tot de verschijning van het huidige Gereformeerd Kerkboek.

Synodepreses dr. P. L. Voorberg noemde het vaststellen van het nieuwe Gereformeerd Kerkboek „een historisch moment.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer