50PLUS-fractie valt ruziënd uiteen
DEN HAAG (ANP). De Tweede Kamerfractie van 50PLUS is woensdag uiteen gevallen. Het hoofdbestuur van de partij heeft het vertrouwen in fractieleider Norbert Klein opgezegd. Dat gebeurde nadat Klein had laten weten niet meer verder te willen met zijn enige fractiegenote Martine Baay. Het bestuur vroeg Klein zijn zetel op te geven, maar die weigert dat.
Klein blijft nu in de Kamer de fractie 50PLUS vormen, maar Baay vertegenwoordigt de partij. In de Kamer gaat ze als eenmansfractie verder onder haar eigen naam. Dat heeft volgens Baay te maken met het Kamerreglement.
De versies van Klein en het hoofdbestuur over wat er is gebeurd, lopen sterk uiteen. Klein zei dat hij Baay uit de fractie had gezet wegens een „onherstelbare vertrouwensbreuk”. Maar het hoofdbestuur heeft de kant van Baay gekozen, na het horen van diverse betrokkenen. Vicevoorzitter Maurice Koopman noemde het optreden van Klein „een zeer eenzijdige actie”.
Volgens Klein heeft het bestuur in „een opwelling” gehandeld. Hij sprak van „paniekvoetbal”.
Baay ontkende woensdagavond beweringen van Klein tegenover media dat ze sinds haar komst in de Kamer vorig jaar nauwelijks aan debatten heeft deelgenomen. Wel zei ze dat ze wegens een ernstige ziekte bestraald moest worden en dat dat van invloed is geweest op haar functioneren. Maar het hoofdbestuur en Klein waren van die ziekte op de hoogte. Het gaat volgens Baay overigens nu weer beter met haar.
Baay spreekt ook tegen dat ze op korte termijn zou willen plaatsmaken voor oud-50PLUS-leider Henk Krol. Die trad vorig jaar af toen bekend werd dat hij in een vorige functie pensioenpremies niet had afgedragen. Partijoprichter Jan Nagel acht een terugkeer van Krol „niet onmogelijk”. Die heeft volgens hem „geen strafbare feiten gepleegd” en bezit een grote aantrekkingskracht op de achterban van de partij.
Volgens Krol heeft het hoofdbestuur van 50PLUS een „wijs besluit” genomen door Klein opzij te schuiven. De belangen van de doelgroep van de partij kunnen volgens hem het beste behartigd worden door Baay. Op een eventueel terugkeer in de Kamer wilde Krol niet vooruitlopen. „Mij heeft nog geen verzoek bereikt. Ik zie ook geen vacature.”