„Teeven wil ICC-getuigen toch uitzetten”
DEN HAAG (ANP). Nederland wil drie getuigen van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag toch uitzetten naar De Democratische Republiek Congo. Dat terwijl de rechtbank in Amsterdam dat vorig jaar oktober nog verbood. Dat hebben de advocaten van de drie, Flip Schüller en Göran Sluiter, maandag aan het ANP laten weten.
Sluiter stelt dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) de Raad van State dinsdagmiddag vraagt om het uitzettingsverbod van de rechtbank te schorsen. Dan kunnen de ICC-getuigen binnen enkele dagen worden teruggestuurd naar Congo, zegt de advocaat.
Volgens een woordvoerder van Teeven ligt het genuanceerder. De procedure bij de Raad van State wordt gevoerd om meer duidelijkheid te krijgen hoe Nederland met deze ingewikkelde kwestie moet omgaan.
Want Nederland moet van het ICC de drie weer overdragen aan Congo en is daar door een verdrag aan gebonden. Maar in de asielprocedure heeft de rechtbank dus verboden de drie uit te zetten. Justitie wil van de Raad van State weten wat er nu moet gebeuren.
De mannen kwamen in 2011 naar Den Haag om te getuigen over de rol van de Congolese president Joseph Kabila bij misdrijven en schendingen van mensenrechten. Hierna vroegen ze asiel aan. Ze vrezen door de getuigenissen voor hun veiligheid in Congo.
Hoewel de rechtbank in Amsterdam zei dat het aannemelijk is dat de drie zelf betrokken waren bij misdrijven tegen de menselijkheid, kunnen ze niet zomaar naar Congo worden teruggestuurd. Er bestaat een „ernstig risico” dat het drietal wordt vastgezet en geen eerlijk proces krijgt. „Bovendien zijn er onvoldoende garanties dat de getuigen niet de doodstraf krijgen”, concludeerde de rechtbank.
Als de drie worden uitgezet staat ze volgens Sluiter inderdaad een oneerlijk proces en mogelijk de doodstraf te wachten. Meer dan voldoende reden, vindt hij, om de getuigen niet terug te sturen.
Ze zitten nu 3 jaar in een ICC-cel in Scheveningen, terwijl ze ook hier niet zijn veroordeeld. Sluiter: „In totaal hebben de getuigen al bijna 10 jaar in onrechtmatige detentie doorgebracht.”