Binnenland

„Participatiesamenleving is in de Biblebelt al ingevoerd”

BUNSCHOTEN. „Wij zijn een voorbeeld van de participatie­samenleving, waarover de laatste tijd zo veel te doen is. Omdat hier zo veel inwoners vrijwilligerswerk doen en mantelzorg­taken verrichten, hoeven minder jongeren een beroep te doen op de jeugdzorg. Dat vinden we een groot compliment voor alle betrokkenen”

Jaap Roelants
24 May 2014 13:09Gewijzigd op 15 November 2020 10:55
Fonteinkerk, Bunschoten. beeld RD, Anton Dommerholt
Fonteinkerk, Bunschoten. beeld RD, Anton Dommerholt

Dat is de reactie van wethouder Koops van de gemeente Bunschoten (20.000 inwoners) op het nieuws dat zijn gemeente volgend jaar van alle gemeenten in het land het laagste bedrag per jongere voor jeugdzorg krijgt. Volgens voorlopige cijfers van het blad Binnenlands Bestuur krijgt Bunschoten 402 euro per jongere, terwijl het landelijke gemiddelde met 919 euro meer dan tweemaal zo hoog ligt. Andere gemeenten met een sterk kerkelijke inslag, zoals Neerijnen, Staphorst, Lingewaal en Elburg, zitten in hetzelfde schuitje. Ook zij krijgen in 2015 relatief lage bedragen per jongere toegekend.

Bij de toekenning van de budgetten kijkt de overheid niet alleen naar het aantal inwoners onder de 18 jaar, maar ook naar het gebruik van die zorg in de afgelopen jaren. Het lijkt erop dat gemeenten die goed hun best hebben gedaan om de jeugdzorgkosten zoveel mogelijk te beperken, daarvoor financieel afgestraft worden.

Wethouders Koops, die zorg en welzijn in zijn portefeuille heeft, is trots op z’n gemeenschap, die door gemeenschapszin de zorgkosten in de hand heeft weten te houden. Toch is hij ook verbaasd dat de kosten per jongere landelijke gezien zo ver uit elkaar liggen. „Het model dat de overheid hanteert, voelt niet als een beloning voor wat wij hier lokaal doen. Je hoort het wel eens bij bedrijven en instellingen: de afdeling die over het budget is gegaan, krijgt er in het volgende jaar geld bij en de afdelingen die zuinig waren, moeten inleveren. Het is geen prikkel om het beter te gaan doen. Tegelijkertijd begrijp ik dat de ene gemeente een totaal andere sociale problematiek heeft dan de andere. Daar moet de overheid op inspelen.”

Koops zal niet in Den Haag aankloppen om meer geld voor probleemjongeren binnen te halen. „Dat is niet nodig; onze belangen zijn daar in goede handen”, meent hij.

Gemeenten krijgen volgend jaar extra taken op het gebied van jeugd- en ouderenzorg. De bedragen die ze daarvoor ontvangen, zullen vooral afhankelijk zijn van het eerdere gebruik van de zorg en de leeftijd van de bewoners. Ook de sociale status van inwoners kan een rol spelen. Hoe meer een gemeente tussen 2009 en 2011 aan jeugd- of ouderenzorg besteedde, hoe meer die straks ook zal krijgen.

Koops: „Het is geen kwestie van hoe meer geld hoe beter. Het gaat erom dat de zorgkosten beperkt worden. Bij ons is er een mentaliteit van: wij lossen onze problemen zelf wel op. Dat is iets om trots op te zijn. Maar aan de andere kant schuilt natuurlijk het gevaar dat mensen te laat goede hulp inroepen. Daar moeten we ook voor waken.”

De ChristenUnie in de Tweede Kamer heeft inmiddels opheldering gevraagd over de verschillen aan van staatssecretaris Van Rijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer