Inwoners Varik bijna uitgewinkeld in populaire buurtsuper
VARIK. Het voortbestaan van de Superrr in Varik (gemeente Neerijnen) staat op de tocht. Directeur Jan van der Meer van Support & Co, dat de winkel runt, maakte onlangs bekend dat de buurtsuper op 28 mei de deuren sluit. Een petitie van de inwoners en overleg met de gemeente zetten de winkeldeur alsnog op een kier. Dinsdag valt de beslissing.
Het is niet de eerste keer dat de inwoners van Varik en het nabijgelegen Heesselt hun dorpswinkel dreigen te verliezen. Eind 2005 riep de plaatselijke vrouwenvereniging de inwoners van beide dorpen ertoe op om hun dagelijkse boodschappen toch vooral bij de buurtwinkel te halen, om de ondernemer die zich net in de toenmalige SPAR gevestigd had te helpen bij de doorstart van de winkel. Onderzoek wees toen al uit dat de 1500 inwoners die beide dorpen aan de Waal samen tellen, veel te weinig is.
In 2008 werd in hetzelfde pand in de Keizerstraat een nieuw initiatief gelanceerd: Support & Co ging van start met de Superrr. Het betreft een speciaal concept waarbij de drie r’s staan voor retail, re-integratie en relatie met het dorp. „We bieden kleinschalige service en producten van uitstekende kwaliteit én geven kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, aldus ondernemer Van der Meer. Het is zijn bedoeling om mensen die moeilijk aan een baan komen in een normale werkomgeving een zinvolle dagbesteding en een eventuele opstap naar betaald werk te bieden. En in voorkomende gevallen dient de Superrr als uitvalsbasis voor het uitvoeren van klussen in de wijk, zoals thuiszorg, het onderhoud van openbaar groen en hand- en spandiensten bij mensen thuis.
Volgens Van der Meer zit het met de retail en de relatie met het dorp wel snor. Maar anders dan in de vijftien andere supermarkten die Support & Co door heel het land exploiteert, kwam de re-integratie in Varik niet op gang. „Daarmee valt een van de pijlers onder onze formule weg.” En kwam er bovendien minder geld in het laatje. Omdat onvoldoende mensen met een beperking gebruikmaakten van de leer-werkplekken, verlaagde de gemeente Neerijnen het budget en besloot ze de subsidiëring vanaf 2014 te beëindigen.
Het nieuws dat de winkel dichtgaat, overviel de gemeente en sloeg bij de inwoners in als een bom. „De supermarkt is onmisbaar voor het dorp”, zegt een inwoonster op leeftijd. „Ik haal er al mijn boodschappen. Als-ie dichtgaat, moet ik naar Tiel of Geldermalsen. Zeker op mijn leeftijd is het veel prettiger als je in je eigen dorp terechtkunt. Zo spreek je nog eens iemand.” Een jongere dorpsgenoot vindt het minder erg. „Ik haal er alleen de vergeten boodschapjes. Voor de wekelijkse inkopen pak ik de auto. Maar van mij mag de winkel blijven. We hebben al zo weinig in Varik.”
Dat is de mening van het overgrote deel van de inwoners. „Direct na het bekend worden van het nieuws dat de winkel dicht zou gaan, startten inwoners een petitie. De respons is enorm: 483 gezinnen zetten hun handtekening; dat is ruim 75 procent van de bevolking”, zegt Dikky de Bijl, woordvoerder van de gemeente Neerijnen. „En dat is niet zo gek, want de buurtsuper is meer dan alleen een winkel. Er is een verdeelpunt van medicijnen, je kunt er post brengen, desgewenst worden de boodschappen thuis gebracht en vooral ook: het is een ontmoetingsplek voor de inwoners.”
Op initiatief van de gemeente zijn alle betrokken partijen met elkaar in gesprek gegaan. „Het voortbestaan van de winkel is belangrijk voor de leefbaarheid van het dorp.”