Blazoen Godett besmeurd
Mirna Godett blijft premier van de Nederlandse Antillen, haar broer Anthony Godett gaat in hoger beroep. Toch kan alles niet bij het oude blijven.
Het was muisstil maandagmorgen in de rechtszaal in Willemstad. Rechter Willem Foppen was buitengewoon hard in zijn oordeel. Godett zou alle mensen hebben bedrogen die dit jaar op hem hebben gestemd: 19.424 om precies te zijn. „Hij heeft geld gestolen van het volk waarvoor hij wil opkomen.”
Wegens oplichting en het aannemen van smeergeld kreeg Anthony Godett een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Een maand zat de populairste en tegelijk meest omstreden politicus van Curaçao in voorarrest, dus hij zou nog een krap halfjaar in de Bon Futuro-gevangenis moeten doorbrengen. Tussen bolletjesslikkers en Colombiaanse narcomoordenaars.
Op het Wilhelminaplein in hartje Willemstad klonk applaus toen Godett naar buiten kwam. Hij was gestoken in een oranje shirt van zijn partij, de Frente Obrero Liberashon (FOL). Strijdbaar als altijd riep hij in de microfoons: „Het is een politiek proces, ik ben onschuldig. Dit sterkt mij om door te gaan. Ik zal de grootste leider zijn tot 2012.”
Tijdens de behandeling van de zaak begin vorige maand gaf Godett aan volop vertrouwen te hebben in de rechterlijke macht op de Antillen. Nu rechter Foppen hem voor een aantal maanden achter de tralies wil hebben, is die visie als sneeuw voor de zon verdwenen.
Mirna Louisa-Godett, zus van Anthony en premier van de Nederlandse Antillen, was bij de uitspraak aanwezig. Ze wilde geen commentaar geven. Ze werd deze zomer naar voren geschoven omdat broer Anthony lopende de rechtszaak geen premier kon worden.
Broerlief gaf overigens maandag aan niet meer in het premierschap geïnteresseerd te zijn. „Waarom moeten we Mirna wisselen voor een andere Godett? Mirna doet het goed.” In een interview met de Volkskrant liet Godett weten aan te sturen op een andere functie: premier van een autonoom en onafhankelijk Curaçao.
Voor de aanhang van de FOL is de uitkomst van de zaak duidelijk: Nederland (de rechter) zet Curaçao (Godett) een hak. De veroordeelde leider zei het maandag zelf: „Dit maakt de FOL alleen maar sterker. Er wordt met vuur gespeeld met deze processen.”
Op korte termijn zal dit zeker de houding bepalen. Minister De Graaf van Koninkrijksrelaties gaat begin volgende maand weer naar de Antillen. In het tropische klimaat wacht hem een kille ontvangst. De familie Godett werkt aan ”antillianisering”: Nederlanders eruit, Antillianen erin. „We kunnen het zelf wel. De makamba’s (bijnaam voor Nederlanders die wonen en/of werken op de Antillen, RP) kunnen naar huis.” Alles kan niet bij het oude blijven. Sinds maandag gaat Godett niet langer als verdachte maar als veroordeelde door het leven. Daarmee is zijn integerheid aangetast en zijn blazoen besmeurd. De coalitiepartijen op de Antillen zouden met dat gegeven bij zichzelf te rade moeten gaan.
Voor Godett zelf is het onvermijdelijk dat hij terugtreedt als eilandsraadslid en statenlid en zelfs als politiek leider. Maar dat is niet voldoende. Omdat het op de Antillen mogelijk is vanuit het ziekenhuis en zelfs vanuit de gevangenis de touwtjes in handen te hebben, moet er definititief afstand worden genomen.
Curaçao en de rest van de Antillen moeten zich bevrijden van alles wat riekt naar corruptie. Daar is nu de kans voor. Te lang is de aandacht uitgegaan naar het wel en wee van Godett. De Antillen krijgen, door het vonnis van rechter Foppen, de kans zichzelf te reinigen. Om daarna de werkelijke problemen aan te pakken.