Schotte, flamboyant en omstreden politicus
WILLEMSTAD (ANP). Vermeende banden met de Siciliaanse maffia, financieel wanbeleid en corruptie. De beschuldigingen aan het adres van Gerrit Schotte bleven zich de afgelopen jaren opstapelen. Met zijn arrestatie dinsdag blijft de 39-jarige flamboyante politicus de gemoederen bezighouden.
Het Statenlid, leider van de Curaçaose oppositiepartij MFK, trad in oktober 2010 aan als eerste premier van Curaçao. De 2 jaar durende periode dat hij de functie vervulde, stond bol van de politieke onrust.
Schotte wist lange tijd media en bevolking te bespelen met een uitgekiende marketing. Tijdens verkiezingen verspreidde hij vele T-shirts met zijn naam, hij introduceerde als eerste op Curaçao contact tussen hem en kiezers via sms en verzorgde gratis optredens van populaire bands, die drukbezocht werden.
De aandacht die hem uiteindelijk ten deel viel, was echter van een heel andere orde. Vermeende contacten met een Italiaanse maffiabaas met Nederlands paspoort, Francesco Corallo, een desastreuze financiële situatie van Curaçao na 2 jaar regering en beschuldigingen van het omkopen van kiezers zorgen voor vele negatieve krantenkoppen op rij. Tijdens zijn regeerperiode beschuldigde Schotte op zijn beurt de Veiligheidsdienst Curaçao van het lekken van informatie om hem en een aantal van zijn ministers in diskrediet te brengen.
De premier kreeg in 2011 slaande ruzie met de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten, Emsley Tromp. Die beschuldigde hem en twee ministers van zijn kabinet van corruptie. Schotte beschuldigde op zijn beurt Tromp van fraude. Een commissie onder leiding van Paul Rosenmöller, die de ruzie onderzocht, concludeerde dat er iets grondig mis was met de integriteit van Schotte en twee van zijn ministers.
Dreigende grote financiële tekorten noopten het Nederlandse kabinet uiteindelijk om de regering op Curaçao door middel van een zogeheten aanwijzing om met bezuinigingen haar begroting op orde te brengen. In september 2012 moest Schotte gedwongen het veld ruimen toen een groep parlementariërs zich afsplitste en een nieuwe regering vormde onder leiding van Stanley Betrian. Schotte bestempelde dit als een staatsgreep, gesteund door politiek Den Haag.
In december maakte het Openbaar Ministerie op Curaçao, na een aantal huiszoekingen, al bekend dat Schotte werd verdacht van het witwassen van geld en valsheid in geschrifte.