KLM haalt patiënten op voor Erasmus MC
ORANJESTAD (ANP). Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en KLM slaan de handen ineen om patiënten die voor specialistische behandelingen niet in eigen land terecht kunnen, naar Nederland te halen. Op 1 juli beginnen zij een proef op Aruba, in samenwerking met de lokale zorgverzekeraar AZV.
Het Caribische eiland is één ziekenhuis rijk, dat eigenlijk alleen basiszorg levert, vertelt Ernst Kuipers, voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC. Voor bijvoorbeeld orgaantransplantaties of complexe kankerbehandelingen moeten patiënten naar het buitenland.
Voor het Erasmus MC is het interessant om die patiënten naar Nederland te halen. „Wij hebben bij zulke complexe behandelingen voordeel bij een hoog volume. Dat is goed voor de expertise van onze artsen”, aldus Kuipers. Daar profiteert volgens de bestuurder uiteindelijk ook de Nederlandse patiënt van.
Het academische ziekenhuis behandelt al veel buitenlandse patiënten, maar die moeten daarvoor een-op-een afspraken maken met hun zorgverzekeraar. Met de overeenkomst met AZV heeft het Erasmus MC voor het eerst collectieve afspraken over de inkoop van zorg vanuit het buitenland.
KLM wil met de proef meer ervaring opdoen met medisch transport. Het bedrijf is al zo’n 70 jaar actief in die markt, maar voorziet ook voor de komende jaren nog een stevige groei. Ook ziet het het ziekenvervoer als een „maatschappelijke verantwoordelijkheid”, zegt directeur Brinio Veldhuijzen van Zanten van KLM Health Services.
De luchtvaartmaatschappij draagt niet alleen zorg voor de vlucht, maar ook voor de benodigde voorzieningen aan boord, zoals bijvoorbeeld een stretcher of medische begeleiding. „Dat sluit naadloos aan bij de zorg van het Erasmus MC”, aldus Veldhuijzen van Zanten.
Tot langere wachtlijsten zal de komst van in eerste instantie zo’n 150 Antilliaanse patiënten niet leiden, ook niet als de samenwerking op termijn wordt uitgebreid naar andere landen. „De mensen komen voor zorg die we in Nederland ook meteen kunnen leveren, niet voor bijvoorbeeld een nieuwe heup”, zegt Kuipers.
De bestuurder wijst er verder op dat het Erasmus MC ruim boven de 100.000 patiënten per jaar behandelt. „En het is ook niet de bedoeling om zo veel mogelijk mensen naar Nederland te halen, maar om zo veel mogelijk mensen goede medische zorg te bieden”, zegt hij.