Binnenland

Turken pakken Nederlandse terreurverdachte

ISTANBUL/ROTTERDAM (ANP). De Nederlandse terreurverdachte Ahmed D. die onder erbarmelijke omstandigheden tot voor kort in Egypte vastzat, is na zijn plotselinge vrijlating in Turkije opgepakt. Dat is gebeurd op verzoek van de Verenigde Staten, vertelt zijn advocaat André Seebregts aan het ANP.

15 May 2014 07:04Gewijzigd op 15 November 2020 10:42
Turkije. beeld ANP
Turkije. beeld ANP

D. is de kleinzoon van de voormalige Somalische president Said Barre. Hij vluchtte begin jaren 90 toen hij 3 was met zijn familie naar Nederland. Zijn grootvader moest de wijk nemen voor zijn politieke tegenstanders. Ahmed kreeg zo de Nederlandse nationaliteit.

Ahmed zat sinds half augustus 2013 gevangen in de beruchte Tora-gevangenis in Cairo op verdenking van terrorisme. De Nederlandse autoriteiten vonden zijn omstandigheden zo ernstig, dat ze die bij Egypte hebben aangekaart. „D. werd in Egypte vastgehouden zonder een nadere toelichting”, zegt Seebregts. „Op 23 maart mocht hij opeens zonder nadere toelichting gaan.”

Die dag was er geen directe vlucht naar Amsterdam meer. Seebregts: „Daarom nam mijn cliënt op advies van het Nederlandse consulaat in Caïro een vlucht via Istanbul. Eenmaal op het vliegveld daar, werd hij in de internationale transit area aangehouden.”

Inmiddels is gebleken dat 8 dagen na de arrestatie van D. in Egypte de Verenigde Staten al een internationaal arrestatiebevel voor hem hebben uitgegeven. Volgens D. hebben de Amerikanen hem bewust ruim 7 maanden onder extreme omstandigheden in Egypte laten vastzitten, aldus Seebregts. „Mogelijk omdat ze vinden dat een in hun ogen terrorist maar even moet voelen wat de gevolgen zijn.”

Uit informatie van Interpol blijkt dat de Amerikanen Ahmed D. verdenken van steun aan de terroristische organisatie al-Shabaab. Ahmed D. ontkent dit. De informatie waar de Amerikanen over beschikken is vermoedelijk afkomstig van een inlichtingendienst en dergelijke informatie blijkt achteraf vaak onbetrouwbaar en oncontroleerbaar, reageert Seebregts.

D. hoopt dat de Turkse rechter zijn uitlevering aan de VS tegenhoudt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer