Kerk & religie

GKV-deputaten: samenwerken in diaconaat noodzakelijk

EDE. De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) gaan deelnemen aan een op te richten Platform Diaconale Samenwerking, waaraan ook de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Nederlands Gereformeerde Kerken deelnemen.

Van onze verslaggever
10 May 2014 15:34Gewijzigd op 20 March 2023 16:11
Koffiepauze tijdens de GKV-synode. beeld RD, Henk Visscher
Koffiepauze tijdens de GKV-synode. beeld RD, Henk Visscher

Dat besloot de generale synode van de GKV zaterdag, bij de bespreking van het rapport van het generaal diaconaal deputaatschap.

Via het Diaconaal Steunpunt in Zwolle, dat uitgaat van de GKV, werken de drie kerken al steeds nauwer samen. Het steunpunt adviseert en ondersteunt diakenen, terwijl de deputaten meer op de achtergrond bestuurlijk actief zijn. Op dit moment zijn vanuit de drie kerken nog drie deputaatschappen actief. Via een Platform Diaconale Samenwerking kan echter worden voorkomen dat deze deputaatschappen dubbel werk doen. Deze ‘denktank’ moet de komende jaren het leeuwendeel van de beleidsontwikkeling voor zijn rekening nemen.

Deputaat ds. R. M. Meijer signaleerde dat diakenen de komende jaren meer de gevolgen zullen zien van een terugtredende overheid, bijvoorbeeld als het gaat om de gezondheidszorg. Levensbeschouwelijke instellingen dreigen daarbij in de hoek te belanden waar de klappen vallen, onder meer omdat plaatselijke overheden niet altijd contracten afsluiten met deze aanbieders. De deputaat ziet dat kerken daarom steeds meer samen moeten optrekken om de belangen van levensbeschouwelijke zorg te benadrukken, „dat blijft dan niet beperkt tot GKV, CGK en NGK”.

Tegelijkertijd zien de deputaten dat kerkleden niet altijd meer aankloppen bij gereformeerde zorginstellingen, maar bij organisaties met een breed-christelijk of zelfs een algemeen karakter. Ds. Meijer: „Het resultaat is dat onze eigen kerkelijke organisaties kunnen niet zelfstandig overleven.” De GKV dragen evenwel via quota bij aan het in stand houden van eigen instellingen. De synode stemde er mee in dat dat stelsel wordt herzien, waardoor kerkelijke organisaties in de toekomst meer op projectbasis gefinancierd zullen worden.

De deputaten willen plaatselijke gemeenten stimuleren om meer diaconaal actief te zijn. „Niet alleen binnenkerkelijk, maar ook in de samenleving.” Bovendien zien ze graag dat het diaconaat „niet in de marge van het gemeente-zijn gebeurt.” Predikanten kunnen hier volgens de deputaten een rol in spelen, onder meer door zich tijdens cursussen over diaconaat te laten bijscholen.

Meer over
Synode GKV

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer