Kabinet pakt racisme aan met actieplan
Met behulp van voorlichtingscampagnes, scholenprojecten, publieke debatten en een nieuwe racismemonitor bindt het kabinet de strijd aan met racisme.
Deze maatregelen maken deel uit van het nationaal actieplan tegen racisme. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met dit plan van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken. Ook een aantal andere departementen, waaronder Onderwijs en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), doen er aan mee.
Het actieplan tegen racisme was al in het Hoofdlijnenakkoord aangekondigd, schrijft het kabinet, als reactie op de internationale beloftes die voortvloeien uit de VN-wereldconferentie tegen racisme in september 2001. Het kabinet zet in op vier thema’s: leefomgeving, bewustwording, gelijke behandeling op de arbeidsmarkt en organisatie.
In het kader van het thema leefomgeving bevordert het ministerie van Justitie in samenwerking met antidiscriminatiebureaus de uitwisseling van succesvolle plannen om racisme en discriminatie aan te pakken. Onder bewustwording verstaat het kabinet de vermindering van vooroordelen en uitingen van racisme. Belangrijke manieren om dat te bereiken zijn het doorgeven van kennis over racisme, de overdracht van waarden en normen en voorlichtingscampagnes. Daarnaast worden scholenprojecten en publieke debatten georganiseerd.
Het ministerie van SZW gaat in het kader van de gelijke behandeling op de arbeidsmarkt kijken naar betere garanties voor gelijke behandeling van etnische minderheden bij psychologische tests en naar betere Arbo-dienstverlening aan allochtone werknemers.
Onder het thema organisatie verstaat het kabinet een integrale aanpak van discriminatie. De regering richt zich niet speciaal op een aparte vorm van discriminatie, zoals etnische afkomst, maar bij de racismebestrijding staat het verbod van discriminatie in zijn geheel voorop. In dat kader gaat het ministerie van Justitie in samenwerking met onder andere de Anne Frankstichting een nieuwe racismemonitor ontwikkelen.