Oud-katholieke kerk Amsterdam gerestaureerd
Het kerkgebouw van de oud-katholieke parochie aan de Ruysdaelstraat in Amsterdam is grondig gerestaureerd. De kerk is dit jaar een eeuw oud.

Het vorige (oorspronkelijk rooms-katholieke) kerkgebouw, aan de Barndesteeg, functioneerde van 1705 tot 1914, deelt mgr. Dirk Jan Schoon, bisschop van Haarlem en pastoor van de parochie, desgevraagd mee.
„Vanaf het einde van de zestiende eeuw was de gereformeerde kerk de heersende in Amsterdam en was de openbare godsdienstuitoefening van andere kerkgenootschappen verboden. Maar er zijn altijd katholieken in de hoofdstad gebleven. In de zeventiende eeuw waren er zelfs 60 „paepsche vergaderplaatsen” bekend. In de achttiende eeuw kwamen de katholieken in 25 schuilkerken bijeen, waaronder in de Barndesteeg. Deze kerk koos in het binnenkerkelijke conflict de kant van de bisschoppelijke cleresie, waaruit de Oud-Katholieke Kerk is voortgekomen.”
Dat de oud-katholieke parochie honderd jaar geleden de kerk aan de wallen verliet, was niet vanwege de opkomst van de prostitutie, zegt Schoon. „Die bestond al vanaf de middeleeuwen rond de Oude Kerk. Maar het gebouw aan de Barndesteeg verkeerde in slechte staat en de buurt ging achteruit door de komst van industriële bedrijvigheid. En de keus voor de Ruysdaelstraat, een mooie toenmalige nieuwbouwbuurt in Zuid, is een goede gebleken.”
Het huidige kerkgebouw, een rijksmonument, is de laatste jaren opgeknapt. Het interieur was het laatste aan de beurt. „Het dak, het orgel, de rest van het interieur en de schilderijen zijn onder handen genomen. We kunnen er weer honderd jaar tegen.”
Zaterdag is er een muziekdag in de kerk; op 17 mei vindt er een symposium plaats over kerkbouw in Amsterdam.