Binnenland

Kampen onderzoekt lijst oorlogsslachtoffers

KAMPEN. De lijst met uit Kampen afkomstige slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog wordt tegen het licht gehouden en indien nodig aangevuld. Dat heeft de stichting Kamper Struikel­stenen laten weten.

Michiel Satink
7 May 2014 08:47Gewijzigd op 15 November 2020 10:32
Kampen gaat de lijst met oorlogsslachtoffers tegen het licht houden. Beeld ANP
Kampen gaat de lijst met oorlogsslachtoffers tegen het licht houden. Beeld ANP

De stichting ontvangt regelmatig aanvragen van nabestaanden om de naam van een slachtoffer op het monument in IJsselmuiden (gemeente Kampen) toe te voegen. „We willen graag een definitieve lijst”, lichtte voorzitter Treep, die ook wethouder is van de gemeente Kampen, gisteren toe.

De stichting wil op deze manier een discussie over de lijst met slachtoffers voorkomen. In buurgemeente Zwartewaterland, waar onder andere Genemuiden onder valt, is momenteel een verhit debat gaande over toevoeging van de naam van een slachtoffer op een monument. Aan achttien al vermelde oorlogsslachtoffers op het monument worden nog eens veertien namen toegevoegd. Een van de namen is omstreden. Daardoor is een flinke ruzie ontstaan in de gelederen van de organiserende stichting.

Vrijwilligers van de stichting in Kampen gaan graven in de archieven van Kampen en de voormalige gemeenten IJsselmuiden en Zwollekerspel. „Nu hebben we ook nog de kans om betrokkenen of mensen die erbij waren, te spreken. Over tien jaar is die mogelijkheid er niet meer”, aldus Treep.

De stichting heeft een aantal criteria vastgesteld waaraan ”oorlogsslachtoffers” moeten voldoen. Zo moeten ze destijds ingeschreven zijn geweest in een van de drie genoemde gemeenten. Slachtoffers van elders werden bij hun dood ook alsnog in het register bijgeschreven. Treep: „Zo kan het dus zijn dat iemand zowel op een lijst in Rotterdam als in Kampen voorkomt.” Maar wat als iemand maanden na de oorlog omkomt door een granaat in een weiland? Ook dit soort vragen wil de stichting bestuderen. Treep hoopt dat mensen die iemand voor de lijst willen aandragen, zich bij de stichting melden.

Toch kan juist een nieuwe lijst ook voer voor discussie worden, erkent Treep. De stichting wil nadrukkelijk dat eerst de feiten onderzocht zijn voordat emoties een rol gaan spelen. De lijst, wordt zodra die klaar is, overhandigd aan het 4 Mei Comité Kampen en de burgemeester. „Of de lijst met namen op het monument in IJsselmuiden uiteindelijk wordt aangepast, is niet aan ons”, aldus Treep.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer