Bevrijdingsvuur gaat de wereld over
WAGENINGEN (ANP). Het eeuwigbrandende bevrijdingsvuur in Wageningen gaat de wereld over. Veteranen uit Groot-Brittannië halen het vuur op 5 mei in Wageningen op om het op hun eigen Bevrijdingsdag op 8 mei in hun eigen land aan te steken. In Portsmouth ontstak generaal Bernard Montgomery in 1948 het eerste bevrijdingsvuur, dat vervolgens naar de kust van Normandië werd gebracht. In Normandië begon in 1944 de geallieerde opmars, die in 1945 tot de bevrijding van Europa leidde.
De Britse veteranen zijn volgens het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen (Wageningen45) van plan om volgend jaar het vuur in een Lancaster-vliegtuig naar Canada te brengen. Wageningen45 zelf wil het vuur naar Berlijn brengen. „Bij de 70ste herdenking volgend jaar moeten we vrede en veiligheid over de grenzen heen kunnen vieren”, zegt Ed Drumrese van Wageningen45.
Het Wageningse bevrijdingsvuur wordt jaarlijks ververst met een vlam die in september wordt opgehaald in het Normandische Bayeux. Dat was de eerste grote Europese stad die de geallieerden na D-Day in handen kregen. In de nacht van 4 op 5 mei om precies 00.00 uur staan 1400 estafettelopers in Wageningen klaar om het vuur over Nederland te verspreiden. Dit jaar sturen 65 gemeenten een afvaardiging naar Wageningen.
Assen is dit jaar de stad waar de nationale viering van Bevrijdingsdag plaatsheeft. De Drentse commissaris van de Koning Jacques Tichelaar krijgt van de Wageningse burgemeester Geert van Rumund om middernacht de allereerste fakkel. Minister-president Mark Rutte steekt op 5 mei het vuur aan. Die handeling is elk jaar de start van de nationale viering van 5 mei.