Binnenland

Hoogheemraadschap Delfland voorkomt natte voeten

DELFT. Het Hoogheemraadschap van Delfland bestaat 725 jaar. Vanaf de open dag op 24 mei deelt een van de oudste waterschappen van Nederland een jaar lang zijn verhalen en schatten met de bewoners van het gebied.

Redactie regio
3 May 2014 16:22Gewijzigd op 15 November 2020 10:28
beeld ANP
beeld ANP

Bij hevige regen en windkracht 10 gaat het hart van poldermachinisten, sluiswachters, peilbeheerders en dijkwachters sneller kloppen. Met 200 gemalen, 2000 stuwen, 700 kilometer kades, dijken en duinen zorgen zij ervoor dat bewoners droge voeten houden.

Maar ook op een gewone dag als iemand doucht of de wc doortrekt, komen de mensen van het Hoogheemraadschap van Delfland in actie.

Het bestaan en functioneren van een waterschap is in Nederland al eeuwen de normaalste zaak van wereld. Maar is het wel zo gewoon dat meer dan de helft van de bewoners onder het niveau van de zeespiegel woont, werkt en recreëert? Als de mensen en het materieel van Delfland niet zouden werken, stond het water bij bijna 500.000 Nederlanders tot aan de lippen en zou het rioolwater in sloten of vaarten stromen.

„Met 725 jaar ervaring en met gebruikmaking van de nieuwste technieken zetten de werknemers van Delfland zich in voor droge voeten en schoon water. Onze historie, prachtige (water)natuur en innovatieve oplossingen vormen de schatten van Delfland. Tijdens het jubileumjaar delen wij deze schatten met de bewoners van het gebied”, zegt dijkgraaf Michiel van Haersma Buma.

„De open dag op 24 mei, die de start van het jubileum markeert, biedt iedereen de mogelijkheid ook op plekken te komen waar normaal gesproken alleen deze schatbewaarders rondlopen. Onze gasten mogen een kijkje nemen in onze controlekamer en het waterpeil regelen, wandelen en vogels kijken in het beschermd duingebied De Banken of de reis van een paling beleven nadat gemaal Schoute de deuren heeft geopend."

Al in de middeleeuwen gingen boeren, monniken en landeigenaren met een stelsel van sloten en vaarten met dijken de strijd aan tegen het water. Zij wilden veilig wonen en omstandigheden creëren voor een betere oogst. Ze bereikten dit door hun krachten te bundelen en samen te werken. Zo ontstond in 1289 het Hoogheemraadschap van Delfland.

www.hhdelfland.nl/725 jaar

www.deschattenvandelfland.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer