Binnenland

Toezichthouder wil internetpiraat zoeken

De Stichting Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) wil zelf internetpiraten van de Universiteit Twente (UT) opsporen. De toezichthouder voor onder meer producenten en auteurs van software zegt dat het snelle computernetwerk van de UT door goed georganiseerde criminelen wordt misbruikt voor het illegaal verspreiden van software, films en muziek.

ANP
30 January 2002 11:22Gewijzigd op 13 November 2020 23:23

De UT zegt zelf geen mogelijkheden te zien om te controleren op het grootschalig kopiëren en downloaden van software. De computer van de UT is een van de snelste ter wereld. Om die reden zouden studenten door criminelen worden benaderd om via het computernetwerk van de Twentse universiteit illegale software te downloaden en te verspreiden. Onlangs zijn in dat verband twee voormalige UT-studenten aangehouden.

Op het computernetwerk zijn 2000 studenten aangesloten. Volgens een woordvoerder van de universiteit zijn er geen mogelijkheden om binnen het netwerk te controleren op misbruik. Directeur T. Kuik van Brein ziet wel degelijk kansen: „Je kunt onder meer de hoeveelheid data die wordt verstuurd registreren. Bij onevenredig grote hoeveelheden kun je aan de bel trekken.” Brein kan alleen controleren als het zelf op de supercomputer wordt aangesloten.

De UT staat niet afwijzend tegenover het voorstel van Brein. Over twee weken vindt een gesprek plaats tussen het bestuur van de UT en de toezichthouder.

De studenten voelen zich gestigmatiseerd door beschuldigingen dat zij betrokken zijn bij het illegaal downloaden en verspreiden van software, muziek en films. Volgens R. van de Meent, studentenwoordvoerder van de gebruikersgroep van het UT-computernetwerk, zijn er veel verontwaardigde reacties van medestudenten binnengekomen.

„De studenten worden door kennissen en familieleden aangesproken, waarbij zelfs gevraagd wordt of het klopt dat er via de universiteit kinderporno wordt verspreid. Het is volledig uit z’n verband gerukt.” Volgens de studentenwoordvoerder gaat het om incidenten en houdt maar een heel klein groepje studenten zich niet aan de regels. „Helaas moeten alle studenten onder enkele rotte appels lijden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer